Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Край няма! Появи се нов симптом на „К“-вируса

/
/
487 Views

Лекарка, изследваща пациенти с COVID-19, откри нова следа за това как вирусът поразява белия дроб. Това стана благодарение на тест с мехурчета и робот, съобщава БТА.

Доктор Александра Рейнолдс, невролог в нюйоркската болница “Маунт Синай”, била първоначално озадачена от какофонията от звуци, издавана от безобидните мехурчета, преминаващи през кръвообращението на пациент след пациент. Това необичайно откритие накарало фтизиатрите да се замислят защо на част от заразените с коронавирус не им достига кислород, въпреки че са били поставени на изкуствена вентилация.

Advertisement:

Д-р Рейнолдс подложила пациентите си на тест с мехурчета, който се прилага на пациенти с риск от инсулт. В тяхната кръвна система венозно се инжектира солен разтвор, съдържащ микроскопични мехурчета. Докато микробалончетата циркулират, най-малките кръвни съдове в здравите бели дробове – капилярите, ги пленяват, филтрират и извеждат от кръвоносната система.

В продължение на няколко нощи лекарката тествала пациенти с доплеровия робот. Вместо да се филтрират, микромехурчетата достигали по някакъв начин до мозъка им. Явно болестта разширява капилярите им и това позволява на мехурчетата да се промъкнат до мозъка. В края на проучването си, Рейнолдс установила, че от 18 тествани пациенти, 15 имали микромехурчета в мозъка. Тези с най-много мехурчета се оказвали и с най-голям недостиг на кислород.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar