Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Красимир Каракачанов: Българите да работят, а не да чакат на социалната „ясла“

/
/
485 Views

Тези 400 000 трайно безработни, от които 2/3 са роми, точат бюджета, а фирмите се оплакват, че няма работна ръка, каза министърът

Нормално ли е при 400 000 трайно безработни фирмите в България да се оплакват, че няма работна ръка? Това попита вицепремиерът Красимир Каракачанов. Той уточни, че 2/3 от тях са цигани и изтъкна, че източвали пари от бюджета като вземали социални помощи, а в същото време имало недостиг на работници.

Advertisement:

„Държавата трябва да си влезе в ролята по-силно! Тези хубави неолиберални приказки за пазарната икономика като механизъм не работят. Държавата трябва да е регулатор. Когато има проблем с работната ръка трябва първо да помислим за потенциала, който имаме“, каза военният министър в „Здравей, България“ по Нова телевизия.

„Не може да спреш един работник да отиде в чужбина, но тези 400 000 безработни препечелват от нелегална работа в Гърция и после със социалната помощ, ракийката и сланинката си живеят живота. Тези хора трябва да бъдат вкарани на трудовия пазар. Не може в Бюрото по труда да те поканят за работа и да отказваш с предлога, че заплатата била малка“, добави той.

„Не може един български гражданин, отивайки в Германия, да работи като германец, а в България да иска да симулира дейност както бе по времето на социализма и да получава германска заплата“, заяви Каракачанов.

А вие като германски министър ли работите или като български и затова ли заплатата ви е по-ниска, прекъсна го водещият Виктор Николаев.

 

„Мисля, че заплатата на един министър в България е достатъчно голяма и той няма право да се оплаква, но не защото работи по-малко му е по-ниска заплатата отколкото в Германия, а защото там си е изградила икономиката, а ние само мрънкаме и чакаме някой друг да ни свърши работата“, коментира вицепремиерът.

„Трябва да се научим да работим повече, а не да чакаме на социалната „ясла“. Това трябва да го направи държавата“, повтори той.

Той коментира и шпионският скандал, като изтъкна, че имало държави и други субекти, които правили опити да се бъркат във вътрешната ни политика.

„Прокуратурата изнесе своите мотиви и аз съм склонен да ги уважа, докато тя се произнесе окончателно по въпроса. Темата обаче е много по-сериозна по отношение на опитите на различни външни фактори да влияят върху политическата обстановка в България“, заяви военният министър.

„Тук не е въпроса само дали традиционно това се очаква да се върши от Русия, която поради напрежение в Черно море, кризата в Украйна, Крим и т.н. е доста активна в целия Балкански регион и у нас. Отношенията, които се зародиха между Русия и Турция също предполагат подобни съмнения. Прокуратурата си има своите мотиви, за да предприеме подобни действия”, добави той.

„Има държави, които се водят наши съюзници, които доста активно работят в подобна посока, а има и страни, които дори очакват нашата подкрепа за ЕС и НАТО, а те също се опитват да извършват подобна дейност”, заяви Каракачанов.

„Нашите контраразузнавателни структури си вършат работата и информация се събира и се анализира за всеки един опит на чужди фактори, без значение дали това са държави или други субекти, които се опитват по някакъв начин да се бъркат във вътрешната политика“, каза още той.

Advertisement:

1 Comments

  1. ТОЗИ АВАНТАДЖИЯ КОЙТО НЕ Е ВИДЯЛ РАБОТА ПРЕЗ ЖИВОТА СИ ЩЕ МЕ УЧИ КАКВО ДА ПРАВЯ? ВЕРНО ЛИ? ТАЗИ ТОРБА ЗА ЛАЙНА, ОПА ИЗВИНЯВАМ СЕ ФАБРИКА ЗА ЛАЙНА ЗАБРАВИ КОГАТО ХОДЕШЕ ПО ЗАВЕДЕНИЯТА И ЯДЕШЕ БЕЗ ПАРИ НА ВОЛЯ КАТО ОБЕЩАВАШЕ НА СОБСТВЕНИЦИТЕ УСЛУГИ КОИТО ТАКА И НЕ ВИДЯХА БЯЛ СВЯТ! НИМА МИСЛИ ЧЕ СМЕ ГО ЗАБРАВИЛИ? ЩЕ ДОЙДЕ ВРЕМЕ ДА СИ ПЛАТИ ИЗМАМИТЕ! СКОРО ЩЕ СТАНЕ ПИЧ ТА ДРЪНКА! ИДВА ГЛАД И МИЗЕРИЯ, ТАКА ДА ЗНАЕШ!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar