Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Мангъров към свой колега: Човек, който се занимава с мишки и плъхове, да не ми говори за лечение на хора

/
/
7076 Views
Advertisement:

Advertisement:

Кадър БТВ

Голям спор в ефира на БТВ. Цънцарова опита да въведе ред.

Това е една зараза и безброй мнения кой е верният подход. В дебат по темата за и против ваксинирането в студиото на предаването “Тази неделя” влязоха докторът по фармакология Аспарух Илиев, анестезиологът д-р Борис Таблов, инфекционистът доц. д-р Атанас Мангъров и председателят на пациентски организации “Заедно с теб” Пенка Георгиева, предаде Бургас24.

Когато човек стигне до интензивно отделение, то той вече е пътник. Не е вярно, че преболедувалите имат имунитет от 6 месеца до 1 година.

Доц. Мангъров заяви, че имунитетът след преболедуване е по-траен, отколкото се твърди и даде пример със случаите на SARS-CoV-1 от 2009 г., където преболедувалите го все още имат изграден имунитет.

Д-р Аспарух Илиев репликира, казвайки, че преболедуването дава защита в период от 6 месеца до 1 година.

“За всяка медицинска манипулация се изисква информирано съгласие. Това означава, че човек е запознат с информацията в листовката. Не се съмнявам в ефикасността на ваксината”, каза още той.

Според д-р Таблов обаче не е редно да бъдат сблъсквани тезите преболедувал – ваксиниран, а основната дискусия трябва да бъде как да бъде постигнат колективен имунитет.

Мангъров се обърна към Илиев с думите, че няма как човек, който се занимава с мишки и плъхове да му говори за лечение на хора.

Основните притеснения, които изрази доц. Атанас Мангъров са в това, че все още няма данни какви са рисковете в дългосрочен план от поставените ваксини и че в момента се имунизира с препарати, които все още се проучват. Тезата му беше подкрпена от Пенка Георгиева, според която в момента се получават много сигнали за нежелани реакции след ваксиниране.

Четиримата в студиото обаче се обединиха по въпроса за поставянето на трета доза – Георгиева се позова на становището на Експертния съвет по ваксинопрофилактика, според което за момента не се препоръчва поставяне на трета игла. Д-р Борис Таблов обясни, че такова е мнението и на Европейската агенция по лекарствата.

Д-р Аспарух Илиев призова за спазване на противоепидемичните мерки, като обори твърденията на доц. Мангъров, че носенето на маски не забавя вълната и не помага за справянето с вируса.

Миналата година вирусът беше нов и затова не се знаеше дали има ефект от маските, сега обаче вече е доказано, че има смисъл, каза той.

Доц. Атанас Мангъров заяви, че в момента в Инфекциозната болница в София има заети около 30 легла, като само 1 от болните там е ваксиниран, което според неговите опоненти доказва положителното действие на ваксинирането.

 

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Content is protected !!