Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Медиана с ново проучване: Нинова бие Борисов. БСП първа сила

/
/
420 Views

Проведоха изследване за рейтинга на политиците. Средната оценка за правителството към момента по шестобалната система е 3.22. Най-одобряванията политик в държавата е президентът Румен Радев, а Мая Манолова и Корнелия Нинова си изравняват с Борисов по рейтинг, пише offnews.bg. 

Това показват данните от изследване на агенция Медиана на Кольо Колев, проведено от 12 до 17 декември с 954 души чрез пряко стандартизирано интервю, което е представително за пълнолетното население на страната.
Наблюдава се ясно изразено желание за промяна на политическата власт – 52% желаят ново управление без ГЕРБ, 19 % са за запазване на сегашното управление. Засиленото желание за промяна обаче засега рефлектира слабо върху основната опозиционна партия БСП и се насочва предимно към „Има такъв народ“ на Слави Трифонов. Същевременно огромна част от желаещите промяна все още търсят своето политическо представителство – 42 % заявяват, че все още не са решили твърдо за кого да гласуват.

Advertisement:

А АКО ДНЕС, СЕГА ИМАШЕ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ, ЗА КОГО БИХТЕ ГЛАСУВАЛИ?

БСП ЗА БЪЛГАРИЯ 19.7 ГЕРБ 18.5 „ИМА ТАКЪВ НАРОД“ 13.0 ДПС 8.3 ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ (ВМРО/НФСБ) 3.6 ИЗПРАВИ СЕ. БГ* 3.7 ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ 2.6 ВЪЗРАЖДАНЕ 1.7 ВОЛЯ 1.2 „НИЕ, ГРАЖДАНИТЕ“ 1.2 АБВ 1.2 ЗА ДРУГА ПАРТИЯ** 1.9НЕ БИХ ГЛАСУВАЛ 23.4

*Към резултатът на „ИЗПРАВИ СЕ.БГ“ е прибавен и този на „ДВИЖЕНИЕ 21“. **Партии с резултат под 1%“.

Към момента четири политически формации могат да са сигурни че ще влязат в парламента – ГЕРБ, БСП, „Има такъв Народ“ и ДПС. Патриотите, Изправи си БГ и Демократична България имат своите шансове, но към момента трудно могат да са сигурни за своето представяне.

 

 

 

 

Ситуацията изглежда по следния начин – Управляващите изглеждат в невъзможност да задържат властта; Раздробената опозицията не дава индикации, че може да вземе властта. Двете основни политически партии – БСП и ГЕРБ са с практически изравнени позиции – с разлика от 1%, но и двете биха се нуждали от подкрепа в опит да съставят управление. ГЕРБ обаче, както се вижда, не се ползва с обществено доверие и трудно може да привлече съюзници. Потенциалните алтернативни формации пък се стремят към ясно дистанциране от БСП.

54% от хората очакват новата година със страх. Корона кризата е нанесла тежък икономически удар върху българите и е стопила голяма част от резервите, с които те посрещнаха първата вълна. Над 40 % декларират силно намаление на семейните доходи; 21 % заявяват, че вече са на ръба на мизерията и не могат да посрещнат разходите за ток, вода, храна; 12% са загубили работата си, а на 19% са им намалили заплатата.

Протестите са нанесли сериозен удар върху имиджа на главния прокурор Иван Гешев – едва 16% декларират, че действията му вдъхват доверие, 50% декларират разочарование.

Едва 20% са твърдо „за“ ваксинирането, 43% са против, а 37 % се колебаят. Очевидно, разнопосочните послания по темата корона-вирус са дали отражение и сега хората ще трябва да решат дали да вземат мерки срещу „грипчето“ или да се доверят на медицинските специалисти, коментират от Медиана.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar