Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

МЗ: Само 7 дни карантина срещу два PCR-а

/
/
283 Views

Кадър видео Нова ТВ

Хора, които са се лекували в болница могат да съкратят задължителната 14-дневна карантина, ако си направят два поредни отрицателни теста. МЗ въведе ново облекчение за хора, готови да извадят 200 лв. за него – по-кратка карантина за лежалите в болница.

Advertisement:

С промяна в заповед 610 от вчера, министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов допуска изключение от общите правила за задължителна карантина. Досега те предвиждаха задължителна изолация в домашни условия за 14-дневен период за хората, които са лекувани с COVID-19 в болница, пише Сега.

 

 

С вчерашното допълнение министърът разрешава тази карантина да се сведе до 7 дни, но само при при наличие на два отрицателни резултата от проведено изследване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID-19 в два последователни дни. Това означава човек да се разкарва два пъти до лаборатория за PCR-тест, при това докато е в карантина. Към заповедта не са приложени мотиви.

Самият тест остава недостъпно скъп за много хора. Проверка в сайтовете на две от големите лаборатории показва, че в момента човек може да си направи PCR-изследване на промоция за 90 лв., ако не бърза за резултатите. Намалението е от обичайната цена 100 лв. PCR-тестът би следвало да е безплатен, ако е с направление от личния лекар. Лабораториите обаче намериха начин да печелят пари и от безплатния тест – в столична поликлиника например той върви с 30 лв. такса „биологичен отпадък“.

Изключенията от задължителната карантина у нас са сложен въпрос, благодарение на разнопосочната информация, публикувана от здравните власти, и свободното тълкуване на правилата. Наскоро например се оказа, че преболедувалите от коронавирус са освободени от карантина, като това правило е записано в заповед, където малцина биха потърсили информация по този въпрос. В основната заповед за лечението и изолацията на болни и близки контактни такова правило липсва.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar