Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Министър Ангелов: Ако така вървят тенденциите, градините от понеделник ще отворят

/
/
209 Views
Advertisement:

Снимка МС

„Днес също имаме данни, които ни навеждат в посока, че детските градини и яслите може да заработят. До края на тази седмица ако така вървят тенденциите, те от понеделник ще отворят“, заяви проф. Ангелов. По-рано днес и Йорданка Фандъкова съобщи, че Столична община има готовност от 14 декември детските градини и ясли отново да отворят врати.

Advertisement:

Министърът е готов да разпише заповед за отваряне им, ако данните за разпространението на коронавируса у нас продължат в сегашните граници, пише Крос.

След въвеждане на по-строгите мерки вече се наблюдава тенденция за намаляване на новозаболелите и тенденция за намаляване на натиска към лечебните заведения, отчете министърът.

 

По думите на здравният министър, ако в четвъртък вечерта данните показват ясна и отчетлива тенденция, в петък той ще подпише заповед за яслите и детските градини, но без училищата.

 

 

 

Продължава да се обсъжда приравняването на антигенните и PCR тестовете. „Работим по този въпрос. Почти всички експерти надделяват позициите в тази посока. Очаквам да ми дадат категорично становище най-късно другата седмица и след това да има мой акт, с който да го направим. Няма категорично становище на европейско ниво, което да приравнява антигенните тестове с PCR тестовете. Има препоръка, която казва, че в големи колективи може да се използва за скрининг и съответно да се потвърждава с PCR тест“, поясни министърът.

Какъв е ефектът от последно въведените по-строги мерки министърът обеща да отчете в детайли в четвъртък. „Тогава ще имаме събрана цялата информация. Забелязва се известна тенденция за намаляване на новозаболелите и тенденция за намаляване на натиска към лечебните заведения“, съобщи проф. Ангелов.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar