Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Мира Баджева: Тествайте се вкъщи за Ковид срещу 22 лева, вместо да трошите пари по частни лаборатории и болници

/
/
789 Views

Нов бърз тест за коронавирус премина успешно клинични изпитания - NOVA

Журналистът Мира Баджева алармира, че вместо да трошим пари за корона тест в частните лаборатории, където услуга почва от 95 и стига до 170 лева, можем да го направим вкъщи в пъти по-евтино.

 

 

 

Advertisement:

 

 

Вижте какво написа Мира на стената си във фейсбук:

 

 

 

Ето ви нещо полезно и проверено лично: оказва се, че хората масово не знаят за възможността да си купиш бърз тест за Ковид от аптеката и да си го направиш сам вкъщи.

 

 

Струва между 22 и 25 лв. – продава се в аптеките Subra и Медея. В сета има всичко необходимо за манипулацията: стерилна игличка, тампон с алкохол, реактив…

 

 

Става с кръв от безименния пръст на дясната ръка – стискаш, докато се образува тлъста капка, която трябва да попадне в ямката на тестовата капсула. После се капва от реактива върху нея и се чака резултатът, който излиза до минути. Нищо сложно.

 

 

Изследването показва наличието на антитела от прясна (IgG) и стара (IgM) инфекция. Важно е да се знае, че, ако се направи твърде рано, не е меродавен. Най-сигурен е като резултат някъде след седмия ден от старта на неразположението ви (надеждността на тестовете за антитела е далеч по-висока от PCR-ите и стига до над 90%). Хубаво е да се повтори (или периодично да се повтаря, ако общувате с много хора и смятате, че се/ги подлагате на риск). Добър вариант е и, ако искате да проверите дали болестта е минала през вас и не сте разбрали, че е тя.

 

 

 

 

За мен лично бързият тест има смисъл, ако сте с хрема, раздразнено гърло, главоболие или отпадналост, и се чудите дали е простуда, или някакъв парагрипен вирус, или преминавате през Ковид. Ако симптомите ви са леки, ако сте общували с диагностициран с Ковид или с контактен, това ще ви даде по-голяма яснота какво да правите и ще ви спести (освен пари) време и нерви да висите на опашки за PCR по лаборатории и болници, където има риск да се омешате с реално заразни и болни хора.

 

 

 

 

Подчертавам, че не рекламирам нищо – посочвам алтернатива в момент, когато застудяването и респираторните инфекции ще се увеличават неминуемо. Ще се увеличава и тревожността, а това е рационален начин как тя може да бъде овладявана. Бъдете здрави.

 

 

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar