Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Мира Добрева: Евдокия Чочева и Димитър Спасов от Варна. Днес тя е на 102, а той – на 105 години

/
/
387 Views

В своята книга „Столетниците: благословия или орисия“ Мира Добрева разказва за чаровна двойка от Варна. Тя е на 102 години, а той на 105 г. Може да сте ги срещали из улиците на града. Тя – с елегантна шапка и стилна рокля, той – в безупречен костюм и излъскани обувки. Познаваха се откак се помнеха. Той – с поразяващо чувство за хумор. Тя – с най-звънкия смях, който съм чувала. Това разказва в книгата си Добрева.

Ето и част от разказа, посветен на варненската двойка:

Advertisement:

 

 

 

 

Нямаше насита на шегите му, все го подканяше да разказва още и още. Току я чуех да го помоли: “Младежо, ще отскочиш ли да ми купиш едно пиленце, че ми се е дояло?“. А към мен се обръщаше и тихичко добавяше: „Не че ми е за пиленцето, Миричке, но желая всеки ден да го уверявам колко безценен човек е той. Мечтая с него да пътувам в последния влак и да стигна до последната гара на нашия живот“. Госпожа Чочева. Закръглила своя век, се притесняваше да не би да започне да забравя… Затова непрекъснато четеше и учеше наизуст. Пишеше статии и очерци и ги публикуваше в местните вестници.

А той… Не господин, Исполин Спасов можех да го наричам заради достойнството, с което присъстваше, заради начина, по който мислеше и заради отношението му към нея. Движеше се без бастун. Не ползваше автобус, защото не смяташе, че си заслужава чакането по спирките. Ходеше пеша.

Гледах ги заедно и им се наслаждавах със сърцето си. Спряла съм да се изненадвам на фините като дантела отношения между столетниците. Вече знам, че са съвсем възможни и в залезите на живота им дори стават по-съсредоточени. Столетниците не губят времето си в надговаряне, в опити за надмощие…

Просто танцуват последния танц на живота си. Галантно, с разбиране и с уважение към другия.

Евдокия Чочева и Димитър Спасов. Днес тя е на 102, а той – на 105 години.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar