Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Млад мъж продава бъбрека си, за да може да се издължи на банката, към която е задлъжнял

/
/
469 Views

Теодор е определил 30 000 лева за своя бъбрек. Продава го, за да може да се издължи на банката, към която е задлъжнял, разбра Магазина за Новини.

Решението да изтъргува част от себе си момчето взима много трудно. За момента не е споделил с никого, дори с родителите си.

Advertisement:

„Страх ме е, но нямам друг избор. Решението не е лесно“, откровен е пред „България Днес“ Теодор.

 

 

 

24-годишният мъж тегли парите, за да помогне на жената, която обича. „Исках да помогна на приятелката си, но се забатачих и аз. Разделихме се, тя изчезна. Нито имам връзка с нея, нито нищо. Сега всичко остана на мен“, споделя с отчаяние младежът.

Последният стадий на отчаяние подтиква Теодор от Нови пазар да публикува обява в онлайн магазин за човешки органи. Съдържанието ѝ звучи зловещо: „Продавам бъбрека си А+ кръвна група. Пуша малко, пия рядко, не употребявам наркотици.“

Кратко, точно и ясно описание като на етикет в магазин.

Теодор вече е получил първата си оферта. В телефонно обаждане му предлагат 20 хил. лв. Сума, която е крайно недостатъчна, за да изплати борчовете си. Момчето признава, че в момента е без работа. В Нови пазар 12-часовите смени се заплащат по 500-600 лв. на месец. Заплата, която не може да покрие битовите му сметки, камо ли да отделя пари за банката.

Като Теодор има десетки души. Хората продават част от себе си, за да се спасят. Семейна жена, баща на две деца са част от „новите отчаяни“, на които „България Днес“ се натъкна. Всички сключват сделка с дявола, като от всяка лъха единствено отчаяние. В България купуването и продаването на човешки органи е забранено. В списъка на чакащите за трансплантация обаче има стотици нуждаещи се (виж карето). А когато има търсене, има и предлагане.

Теодор е категоричен в решението си. Страхът от кредиторите е по-голям от този да остане без един бъбрек.

Пазарлъците от година на година стават все по цинични. Ако преди десетилетие бъбреците се търгуваха по 100 хил. лв., то днес цената на човешкия орган варира между 20 и 50 хил. лв.

Свързването между купувача и донора в повечето случаи става чрез интернет. Хората, които продават органите си, искат една част от заплащането преди операцията за по-голяма сигурност.

1037 са чакащите за бъбречна трансплантация у нас. Това сочи статистика на Министерството на здравеопазването за 2019 г. През изминалата година едва 25 пациенти получават шанс за живот.

Данните сочат още, че у нас по-голямата част от бъбреците за присаждане се осигуряват от починали донори.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar