Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

МОН: Дистанционно обучение – по преценка на директора

/
/
461 Views

Това гласи нова заповед на министърът на образованието Красимир Вълчев. При усложнена епидемична обстановка, в области в оранжева и червена зона, ръководителите на учебните заведения предлагат преминаване в дистанционна форма на обучение, но след като това решение е взето на педагогическия съвет, съгласувано с обществения съвет и отчитане мнението на преобладаващата част от родителите, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Предложението за преминаване към обучение от разстояние може да бъде направено от ръководителите на образователни институции, в области с усложнена епидемична обстановка, които попадат в червена или оранжева зона, съобразно критериите на Министерството на здравеопазването /МЗ/. Когато се намират в тези зони и в конкретното училище има увеличаващ се брой отсъстващи и/или под карантина, както и нарастващ брой положителни проби за COVID-19 или случаи с грипоподобни симптоми, ръководителят на образователната институция може да инициира преминаване към обучение от разстояние. За да бъде издадено разрешение е необходимо предложението да е взето от педагогическия съвет, съгласувано с обществения съвет и отчитане мнението на преобладаващата част от родителите.

Advertisement:

 

 

Преминаването към обучение в електронна среда от разстояние следва да се случва при отчитане на принципа, че най-нежелателно е то да се осъществява в началния етап от обучението на учениците. При взимане на решение за превключване в обучение от разстояние Министерството на образованието и науката /МОН/ препоръчва то да се предлага и осъществява първо за гимназиален етап, след това за прогимназиален и като краен вариант за начален етап – при обективна невъзможност да се продължи присъствено.

Срокът за обучение от разстояние се съобразява с практиката на Регионалните здравни инспекции /РЗИ/, епидемичната обстановка и при отчитане, че присъственото обучение е приоритетно за постигане на заложените образователни цели и социализацията на учениците.

Със заповедта на образователният министър, можете да се запознаете ТУК

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar