Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Намирисва на интрига. Оказа се, че Президентът Радев не е бил контактен с К-19 позитивен

/
/
428 Views

На активно мероприятие срещу президента Радев намирисва провалената му днес среща с президента на Естония. 

Оказа се невярна съобщената в няколко български проправителствени медии новина, че е общувал със заразен с ковид. Невярната информацията обаче явно е стигнала или е била изпратена  нарочно до Естония, където превантивно са отменили срещата.

Advertisement:

От пресцентъра на президентството разпространиха официално съобщение, че президентът Румен Радев не е имал контакт с лице с установен към конкретния момент положителен резултат от тест за коронавирус.

По време на посещението на държавния глава в Талин на българската делегация не е налагана карантина. Още на първия ден от пристигането на българската делегация в Талин на президента Румен Радев е направен тест за коронавирус, който е отрицателен, се посочва още в съобщението.

 

 

 

 

По-рано днес стана ясно, че се отлага официалната визита на президента Радев в Естония. Той е там от вчера за участие в инициативата „Три морета“, а днес програмата на посещението му предвиждаше двустранни срещи – с президента, премиера и председателя на парламента на Естония. Към 11 часа стана ясно, че официалната визита е отменена поради усложнената обстановка от коронавирус и невъзможността да бъдат изпълнени всички елементи от предвидената програма. Затова българският и естонският президенти се договорили в телефонен разговор, проведен тази сутрин.

Малко по-късно президентът на Естония Керсти Калюлайд написа в профила си във Facebook, че президентът на България Румен Радев е бил контактен с болен от COVID-19 човек. Тя посочва още, че Радев не е посетил официалната вечеря планирана вчера след срещата на иницитавата “Три морета”.

„Срещата на върха на инициативата, която се проведе вчера, може да се счита за успешна. За съжаление трябваше да отменим официалното посещение на българския държавен глава, планирано за днес, защото вчера следобед се оказа, че президентът Радев е поддържал контакт с COVID-19 позитивен, преди да пристигне в Естония. След пристигането на информацията в Естония са взети всички необходими мерки и българската делегация се изолира в хотела. Говорих по телефона тази сутрин с президента Радев и се съгласих, че при тези обстоятелства отмяната на посещението е единствената правилна стъпка“, пише Калюлайд.

Публикувахте от Kersti Kaljulaid в Вторник, 20 октомври 2020 г.
От президентската институция заявиха, че на състоялата се вчера среща между двамата в Талин в рамките на инициативата „Три морета“, са били обсъдени темите от дневния ред на двустранните отношения, както и самата инициатива.

Две български проправителствени медии писаха, че Радев е бил контактен преди да замине за Естония с шефа на ВВС ген.-майор Димитър Петров. В неделя държавният глава бе на празника на авиацията заедно с вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, където бе и шефът на ВВС Димитър Петров.

В момента Кракачанов се е  самоизолирал и чака резултатите от тестата си, посочва NOVA. В понеделник Каракачанов си е направил PCR тест, който е дал отрицателен резултат. Днес се очаква да излезе и втори тест.

За казуса се е разбрало още в неделя следобед, че има вероятност шефът на ВВС да е с коронавирус. В момента  той е на домашно лечение, тъй като симптомите му са леки – засегнато обоняние, температура и зачервено гърло.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar