Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Напредък ! Изпариха с лазер рак на простатата и на бъбрека на двама мъже

/
/
904 Views

Злокачествени туморни образувания на простатата и на бъбрека на двама пациенти са били успешно „изпарени” с лазер през последната седмица в УМБАЛ „Пловдив”. Операциите са били безкръвни и са извършени с новия и мощен лазерен апарат „Револукс Дуо”, с който разполагат в Клиниката по урология. Операциите са били извършени през миниатюрни отвори с помощта на камера в корема на пациентите. Първият случай е бил с 57-годишен пациент, който е имал рак на простатата.

 

 

 

С операцията бил отстранен тумор около 5 см и тъй като интервенцията е лапароскопска, се очаква мъжът да се възстанови до броени дни. При втория болен е било премахнато също 5-сантиметрово туморно образувание, но на бъбрека, като е била запазена останалата част от органа.

Advertisement:

Пациентът е бил без разсейки и също се очаква бързо да се възстанови. В Клиниката по урология отчитат нарастване броя на бъбречните тумори. Допреди няколко години те са имали по най-много 60 случая годишно, а напоследък са по десетина болни с такава диагноза на седмица.

Клиниката по урология на УМБАЛ „Пловдив” е единствената в Южна България, където правят нов пикочен мехур от тънките черва на самия пациент. Откакто е въведен методът в пловдивската болница, са били спасени по този начин над 400 души.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar