Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Напрежението в Черно море расте. Корветата на България „Бодри“ отплава за бойно учение към Румъния

/
/
320 Views

Напрежението в Черно море между Украйна, подкрепяна от НАТО и Русия расте с всеки изминал ден.

На 18 март късно вечерта корвета „Бодри“ от състава на флотилия бойни и спомагателни кораби напусна Пункт за базиране – Варна за участие в учението с международно участие на ВМС на Република Румъния “Sea Shield”, съобщиха от ВМС.

Advertisement:

Учението ще се проведе в периода 18 – 29 март в териториалните води и изключителната икономическа зона на Република Румъния, съобщават от Военноморските сили.

 

 

 

Участието на „Бодри“ в учението ще допринесе за подобряване на морската сигурност и колективната отбрана в региона и ще повиши нивото на подготовка на екипажа и оперативната съвместимост в многонационална среда.

По време на учението българският кораб ще участва в сериали по противодействие на въздушен, надводен и подводен противник, борба с минната опасност, както и в операции по контрол на корабоплаването.

В учението освен корвета „Бодри“ участват бойни и спомагателни кораби от ВМС на Румъния, два самолета от морските патрулни авиации на САЩ и Турция, кораб от ВМС на Гърция, хеликоптер и бойни самолети от военновъздушните сили на Румъния и Испания, артилерийска батарея от Полша, подразделения от Сухопътни войски на Румъния и Втората постоянна корабна група на НАТО (SNMG-2) с кораби от ВМС на Испания, Румъния, Турция и България (фрегата „Смели“).

В началото и края на учението българският кораб ще посети пристанище Констанца в Румъния, след което на 29 март ще се завърне в Пункт за базиране Варна.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar