Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Напрежението между Украйна и Русия ескалира

/
/
167 Views
Advertisement:

Advertisement:

Киев съобщи, че в неделя е бил убит войник, а друг е тежко ранен, след артилерийски огън от руски сепаратисти в източния регион Донбас.

Стотици военни и тежки бойни машини – такава е гледката от двете страни на руско-украинската граница в източния регион Донбас. Напрежението в конфликтната точка достигна нов връх, след като Киев обвини Москва в разполагането на стотици войници близо границата и отговори с ответна реакция.
„Половината украински военни сили са на бойна позиция. Вчера разположиха отделната мотопехотна бригада на десен сектор. От своя страна Русия е разположила, според едни източници, 50 батальонни тактически групи, според други – 23. Но дори 23 са твърде голяма сила“, коментира политическият анализатор доц. Валентин Вацев.

 

Въоръженият конфликт в Донбас избухна през 2014 година. Оттогава украинската армия и сепаратистите в източния регион, подкрепяни от Москва, влизат в сблъсъци неколкократно. По данни на Вашингтон, в момента военното присъствие на Русия по границата е безпрецедентно – най-голямото за последните 7 години, пише www.bgonair.bg.

Според експерта по международни отношения Милен Керемедчиев, действията на Москва в Донбас напомнят на тези по време на руско-грузинската война.
„Русия използва сценарий за създаване на буферни зони между себе си и все по-нарастващото влияние на НАТО – най-вече на САЩ. В момента Донецк и Луганск са много важни зони. Ако се създаде такъв тип автономна зона под въздействието на Русия, заедно с Крим те биха създали много голям пояс за противодействие. Руските интереси ще бъдат по-защитени. От север до юг Русия се обгражда с буферни зони и разполага все повече част в своите крайни зони, защото има рязко увеличаване на активността на страните от НАТО“, заяви Керемедчиев.

Доц. Вацев вижда и друга причина за внезапната ескалация. По думите му причината се крие в строителство на „Северен поток 2“.

„Това означава, че Русия ще бъде провокирана да навлиза всячески в украинска територия, за да бъде в ролята на агресор. Когато Европа признае Русия за агресор, това означава, че поддръжниците на „Северен поток 2″ в Германия ще трябва да замълчат и той няма да бъде завършен“, допълни той.

От Кремъл отрекоха да се готвят за военни действия и заявиха, че напрежението е провокация от страна на Запада. Анализаторите обаче са единодушни – и Русия, и Украйна са готови за мащабна война.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Content is protected !!