Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

НАП отписала 172 млн. лв. данъци на Ковачки като несъбираеми

/
/
84 Views
Advertisement:

Advertisement:

Снимка ФБ

Общата сума на отписаните като несъбираеми задължения е точно 172 милиона лева. Това гласи информация на Националната агенция по приходите (НАП), предоставена на EURACTIV България по Закона за достъп до обществена информация.

През 2007 година сумата от 172 милиона лева беше равна на издръжката на всички български съдилища взети заедно. Това бяха 0,3% от брутния вътрешен продукт на страната, преди да се разгори световната финансова криза. Златен период за т.нар. дедесари – измамниците, специализирани в източването на ДДС.

 

 

Не е случайно, че най-голямото единично ужилване на фиска с източване на ДДС, се случва именно в този период.

Общо 51 милиона лева от тази сума са главница от несъбран ДДС, 80 милиона лева са лихви. Отделно срещу същата фирма има задължения по Закона за корпоративното подоходно облагане в размер на 41 милиона лева. Фирмата е заличена, а вземанията за 172 милиона лв. са отписани като несъбираеми от НАП през 2018 г. Ако бяха събрани, тези пари щяха да стигнат за построяването на два национални стадиона и близо 90 големи детски градини.

НАП запази името на фирмата – бушон за ДДС измами в тайна, но проучването на медията в съдебните регистри показа, че става дума за “Интернешънъл маркетинг импорт експорт” ЕООД. Това е фирмата, която е основна част от наказателното дело за източване на ДДС срещу енергийния бос Христо Ковачки.

 

Продължение по темата ТУК

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Content is protected !!