Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

НАСА: Побити камъни са край Варна, а не на Марс

/
/
459 Views
Advertisement:

Advertisement:

Уфолози пратиха местността Побитите камъни край Варна на Марс. Българските скални образования с причудливи форми попаднаха в основата на конспиративна теория, развихрила се в последните седмици в социалните мрежи, разкри агенция Ройтерс, пише “Монитор”.

В различни фейсбук групи с десетки хиляди последователи са качени изображения от Побитите камъни, в които се твърди, че това е „снимка на Марс от НАСА“. Постовете съдържат две изображения на скалната формация в България, едното от които е фотошопирано в червено, за да наподобява повърхността на Марс. Обработената с фотошоп снимка е обозначена с текст, в който се твърди, че е „Оригинална снимка на НАСА на Марс“.

 

 

 

Проверка на Ройтерс обаче не открива такава снимка нито на сайта на НАСА, нито в нейните платформи в социалните мрежи. От Американската космическа агенция са пратили и мейл, в който отричат твърденията, че миналото през фотошоп изображение е тяхна „снимка на Марс“.

След публикацията на Ройтерс в повечето фейсбук групи, в които се появява снимката, вече има официално предупреждение към потребителите, че това е фалшива информация.

Намиращата се на 20 километра от Варна местност Побити камъни е един от природните феномени у нас. Има различни теории за произхода на скалните образования с причудливи форми и височина 5-7 метра, изглеждащи като побити в пясъка. Едно от предположенията е, че местността, в която се намират, някога е била на дъното на море. Днес това е една от двете естествено формирани пустини в Европа. От 1937 г. е обявена за природна забележителност, а от 1995 г. и за защитена местност.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Content is protected !!