Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

НАТО праща 28 000 войници в Черноморския регион да пазят Европа

/
/
354 Views

28 000 войници от 26 страни ще участват в най-голямото учение на НАТО и САЩ на Балканите и Черноморският регион тази година.

„Дифендър Юръп“ 21 е с отбранителна цел и ще демонстрира твърдия ангажимент на Америка като стратегически партньор за сигурността на региона, съобщава „Евроком“. В него ще участват 28 000 войници от 26 партньорски страни от НАТО и САЩ. Ще се разиграе на 30 полигона в 14 държави от Балтика до Балканите и от Северно до Черно море.

Advertisement:

„Дифендър Юръп“ е най-мащабното, широкообхватното и централно военно учение на съюзниците тази година.

 

 

 

Учението е от март до средата на юни. В рамките на няколко по-малки учения хиляди войници едновременно ще провеждат отбранителни операции по море, суша и въздух.

Освен че фокус е Черно море и Балканите новото в „Дифендър Юръп“ тази година е използването на военна екипировка, прехвърлена от САЩ в Европа на ключови позиции в Норвегия, Германия и Италия; участието на американски бригади за подпомагане на силите за сигурност, специално създадени в помощ на съюзниците през 2018-а; употребата на военновъздушни и ракетни активи.

Целта на всичко това: да потвърди ангажимента на САЩ и НАТО към сигурността на Балканите и Черно море – ключови зони на геополитическо напрежение, особено през последните няколко години.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar