Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Недялко Недялков ги навря в миша дупка: Трагедията на Слави Трифонов и Иво Сиромахов

/
/
637 Views

Чета в „168 часа“ българофобско антрефиле на Иво Сиромахов и си давам сметка, че идеологът на партия „Има такъв народ“ всъщност мрази народа си.
Мразят го и останалите от „Шоуто на Слави“ начело с водача си.
Защо ли тогава са тръгнали да стават политици в името на България? Как ще се справят с тази омраза? Каква трагика, какво вътрешно противоречие бушува в сърцата им, пише в коментар издателят на pik.bg Недялко Недялков. Или логиката е – „да, има такъв народ от идиоти и ние идваме, за да му отмъстим, че е толкова прост и да му разкажем играта?“

Не сме наследници на Ботев и Левски, а на техните предатели и убийци, убеждава ни с патос Сиромахов.
И наедро реди мрачни прокоби за същността на модерния българин – „приспособенец“.
Сякаш величавото и мерзкото не се преплитат органично във всяка национална епопея и всяка национална история. Сякаш графичността, редуването на черно и бяло, не е преобладаващ елемент в индивидуалната човешка съдба и народностна участ.
Преди време същият Сиромахов обвини българите, че носели „пилешки сърца по селски“.

Advertisement:

Слави Трифонов се изгаври грозно с Ален Делон и покойната Далида (Видео)

За българите не знам от кое село са сърцата им, но за сценаристите на Слави Трифонов нямаме колебания – учиндолски са. Като „Учиндол“ в случая не е просто топонимия. То е състояние на духа, манталитет.
Сиромахов е личност с неясна професия, която тревожно катастрофира в повечето си творчески въжделения поради видимия качествен недоимък в даровитостта му. Нещо като журналист, нещо като драматург, нещо като белетрист, нещо като читалищен режисьор, актьор и имитатор, нещо като общественик, нещо като нищо на света.

Изживява се и като новия Станислав Стратиев. Стилистично текстовете му уподобяват есетата от „Българският модел“ – фейлетонна публицистика плюс щипка народопсихология ала Иван Хаджийски и Марко Семов.
Сиромахов, разбира се, няма как да стигне Стратиев. Няма таланта му, няма и нежната му любов към човека и българското. Нежна любов, изстрадана, в този смисъл градивна и необходима.
Идеологът на Слави завинаги ще си остане епигон. Някои го наричат „фейсбук компилатор“, „плагиат“ (все пак издаде цели 10 книги с чужди вицове и лафове от социалните мрежи), но и за това е нужно вдъхновение. Аз не прозирам подобна искрица в текстовете му.

Виж колегата му Кулеков на младини, отпреди да стане слуга на Трифонов, бе способен автор, пишеше смешно, предизвикателно. После се обезличи в матрицата на телевизията. Продаде се на кича – за разлика от творческия си спътник Христо Бойчев, който остана верен на себе си и е сред най-успешните български драматурзи у нас и в чужбина.
В есето, за което споменах, Иво Сиромахов ни нарича наследници не на героите, а на подлеците.

„Наследници сме на онези, които са пратили капитан Петко войвода в затвора.
На онези, които са застреляли Алеко.
На онези, които са клали Стамболов на „Раковска“.
На онези, които са удушили с връв Гео Милев.
На нагаждачите.
На опортюнистите.“
Браво, Сиромахов, сиромахо и в душата си!

 

 

 

 

Защо тогава същият този народ екзалтирано се умилява от съдбата на капитан Петко, докато гледа от екрана как Васил Михайлов претворява образа му във великолепния сериал на Николай Хайтов? И Хайтов ли е наследник на гадовете? На Спас Турчев, може би?
Защо същият този народ превърна Алеко в културна реликва, а творбите му – в литературна класика, задължителна в учебниците?
Наследниците на убийците ли издигнаха мемориала на Стамболов в градинката на „Кристал“?

Наследниците на убийците ли заснеха „По дирята на безследно изчезналите“, филм-преклонение към паметта на Гео?
Защо спекулираш с трагичното в историята, за да ваеш изкривен образ на българския народ, според както е угодно на господарите ти – безродници? Докога ще пригласяте на прокремълската и великотурската пропаганда в нихилистичното омаловажаване на националните ни достижения, в охулването на изконни ценности?

Народ от „нагаждачи и опортюнисти“ ли спаси своите евреи от нацистките концлагери? Вазов, Йовков, Яворов, Дебелянов, Димитър Димов, Майстора, Дечко Узунов, Радичков, Гяуров, Райна Кабаиванска, Джон Атанасов към коя графа спадат – към предателите или убийците? А генерал Вазов и генерал Савов? А безименните герои от Балканската и Отечествената война? А строителите на Белмекен, Димитровград и АЕЦ „Козлодуй“? А българите в Космоса?

А възрастните ти роднини, Сиромахов, които съградиха националното богатство, трудиха се достойно, изучиха те – напук на постоянните превратностите на времето и историческите катаклизми, в които им бе съдено да живеят?
…Не бих обръщал внимание на този брътвеж, ако не излизаше изпод ръката на лице с властови претенции. Политик с „нов морал“. Духовният гуру на Слави Трифонов.

Слави Трифонов се изгаври грозно с Ален Делон и покойната Далида (Видео)

Най-нахалното е, че Сиромахов и сие днес сипят безобразни обиди към народа си, а утре ще поискат от него да гласува за тях. Да им подари мандат, тлъсти депутатски заплати и партийна субсидия, с която да спасят залязващото си телевизионно шоу.
И едни лековерни и безпаметни хорица, зомбирани 20 години от мутрочалгата в праймтайма на БТВ, са готови да им поверят съдбините на отечеството.

На тези хронични българомразци и мизантропи.
Опортюнисти, нагаждачи, приспособенци…
Такива сте, момчета, и Сиромахов добре ви е обрисувал.
Но, моля ви, не проектирайте комплексите и житейските си провали върху характерологията на целия народ.
Ако вие сте професионални негодници, не значи, че такова е и племето българско.

Advertisement:

1 Comments

  1. Я….. то да беше човек се обадил, а то Нидялко любовницата на Славчо!!!!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar