Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Незапомнена суша: Дунав пресъхна, корабите спират, хората ходят пеша на плаж по средата на реката

/
/
103 Views
Advertisement:

Кадър България он ер

Незапомнена суша в България. Никой не помни такова пресъхване на река Дунав.

Advertisement:

Засушаването по Дунав блокира корабоплаването, на някои места може да се мине пеша. По средата между Румъния и България вече има и плажуващи.

Нивото на Дунав в българския участък остава критично ниско. В някои участъци на реката може да се премине дори пеша. Засушаването поставя пред сериозни изпитания корабоплаването по най-дългата река в Европа.

Въпреки че е регистрирано покачване от 3 см край Ново село, то не покрива критичния минимум, чрез който плавателните съдове да преминават нормално. Повечето круизни кораби изчакват по-добри условия, но има и такива, които се движат с по-малко товари“.

На пристанищен терминал „Видин – Юг“, въпреки ниското ниво на Дунав – работата продължава. От пристанищния оператор обаче признават, че е трудно.

„Изключително тежка е ситуацията тази година. На този етап с оглед на ниското ниво на реката, корабите се товарят със значително по-малко товари. Подходът към пристанищата е затруднен, а за някои дори е недостъпен. Тази ситуация е от началото на летния сезон“, поясни директорът на пристанищен терминал „Видин – Юг“  Мария Москова.

А на около километър от „Дунав мост“ 2 вече може да се ходи и пеша.

Само на метри е румънският град Калафат, по средата между Румъния и България вече има и плажуващи. Хората признават, че не са виждали подобно нещо досега.

„Водата почти я няма, както виждате. Това не е добре, тази суша не води до нищо добро“, коментира Федя Митова, която живее във Видин.

Според данните на Изпълнителната агенция по проучване и поддържане на Дунав най-критично е нивото край Оряхово, където водният стоеж е 64 см. Все още не е ясно кога ситуацията ще се нормализира.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar