Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Необичайни факти за 10 световни забележителности

/
/
589 Views

Известните гледки по света се коментират от всички. Айфеловата кула в Париж или статуята на свободата в Ню Йорк са се превърнали в отличителни белези на техните държави. Изглежда, че все още можем да научим нови неща за тези известни места, когато цялата информация за тях отдавна е отворена. Днес обаче сме готови да ви изненадаме и да съобщим някои необичайни факти за същите, необичайни структури.

Световни забележителности

1. Айфеловата кула

Advertisement:

След германската окупация на Париж през 1940 г., французите прерязват въжените линии на Айфеловата кула. Поради това той е бил затворен за обществото по време на окупацията, а асансьорите не са ремонтирани до 1946 година.

През 1940 г. германските войници трябвало да се изкачат до върха на кулата, за да вдигнат свастиката. Знамето обаче, било толкова голямо, че вятъра го издухал само няколко часа по-късно. Следователно той било заменено с по-малък размер. През 1944 г. Хитлер наредил на Дитрих фон Шолц, военен управител на Париж, да съборят кулата заедно с други части на града. В отговор, генералът отказал да направи това.

2. Тадж Махал

Легендата разказва, че император Шах Джахан възнамерявал да построи друг Тадж Махал от черен мрамор, който да минава през реката. Войната със синовете му, обаче прекъснала тези планове.

Другото интересно по тази забележителност е, че променящото се настроение на съпругата на императора добре отразява променящите се нюанси на мавзолея, в различно време на деня. Сутрин, тя придобива розово оттенък. Вечер е с млечнобял цвят и златист през нощта, когато е осветен от лунна светлина.

3. Миланската катедрала

Над апсидата (сводестата част над олтара) има място, маркирано с червена светлина. Тук се твърди, че е поставен един от гвоздеите на разпятието на Исус Христос. Всяка събота, най-близката до 14 септември, миланският архиепископ се издига до върха в дървена кошница, украсена с ангели, за да вземе свещения пирон.

4. Великата китайска стена

По време на Културната революция от 1960 до 1970 г. километри от тази велика забележителност на света са покварени и унищожени, за да се направи път за изграждането на инфраструктурни съоръжения. Много тухли за стена са били използвани при строителството на жилищни сгради или ферми. Освен това, от 80-те до 90-те години на миналия век, някои хора, дори крадели тухли от стената и ги продавали.

Необичайни факти за 10 световни забележителности

5. Статуя на свободата

Като водач на Статуята на свободата, Дейвид Лучингер бил един от малкото избрани, който имал дома на острова. На негово разположение била предоставена малка тухлена къща, разположена от другата страна на острова в национален парк.

Това се случило до урагана „Санди“ през 2012 г., когато Дейвид Лучингер и съпругата му, заедно с жителите на най-ексклузивния квартал на „Либърти“ в Ню Йорк, претърпели сериозни щети.

За съжаление, по време на урагана Санди, тази уютна къща била разрушена и не е възстановена. Така Дейвид и съпругата му останали последните официални обитатели на остров Либърти.

6. Статуя на Христос Изкупителя

С течение на годините статуята постепенно ще потъмнява. Оказва се, че лекият камък, взет като материал за статуята, трябвало периодично да се променя. Предвид факта, че това не е достатъчно, реставраторите прибягват до използването на различни видове други (по-тъмни) камъни, за да поправят всякакви повреди. В резултат, камък с тъмен нюанс постепенно замества светлия цвят на статуята.

7. Наклонената кула в Пиза

Известната кула в Пиза е построена, с откраднати пари, за да се показва. През 12-ти век военното, търговското и политическото значение на града нараства. Точно в този период малкото морско пристанище на града се превръща в регионална електроцентрала. Както всеки процъфтяващ средновековен италиански град, Пиза започна да инвестира новото си богатство в изграждането на грандиозни сгради. Градската управа има нужда от място, където да се покажат всички съкровища, които авантюристите внасяли от Сицилия. Ето, защо те решават да построят „Полето на чудесата“, което в крайна сметка се превръща едновременно в катедрала, баптистерий, гробище и много висока камбанария.

8. Бурдж Халифа

Великолепието на тази атракция е не само в нейната височина: Бурж Халифа е дом за работа по поръчка на повече от 85 художници от цял ​​свят. Произведенията на изкуството варират от импресионизъм до абстрактни произведения. И всички те разкриват арабски културен контекст. Както всички общи части на Бурдж Халифа, те имат индивидуален аромат, който помага да се подобри приятно изживяване от опознаването на тази грандиозна сграда.

9. Лондонската кула

През 1200-те години в Лондонската кула е изграден Кралският зоопарк, създаването, на който е продължило 600 години. Той е изпълнен с екзотични животни като полярни мечки, лъвове, кенгуру, щрауси и слонове. През 1835 г. зоологическата кула била затворена и всички животни са транспортирани до новия лондонски зоопарк в Регентския парк. В Кулата останали само скулптури с изображението на всяко животно.

10. Катедралата Свети Вит

След освобождението на Чехословакия и преврата през 1948 г. в замъка са разположени офисите на комунистическото чехословашко правителство. След разделянето на Чехословакия на Чехия и Словакия, обаче замъкът се превръща в резиденция на държавния глава на новата Чехия.

Сгради и части от замъка са представени в почти всеки архитектурен стил от миналото хилядолетие.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar