Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Николай Василев: Новият дълг от 5 милиарда ще бъде опукан до края на годината

/
/
386 Views
Advertisement:

Advertisement:

Този дълг по принцип не ни трябва. Държавата не е в лошо финансово състояние. Има голям фискален резерв, за тази година до август имаме бюджетен излишък и това е чудесно. И тук вече проблемът е какви са намеренията на управляващите, какво смятат да правят с тези милиарди до края на годината? Това коментира във „Вечернота шоу на Слави Трифонов“ по телевизия 7/8  бившият министър на икономиката Николай Василев.

 

 

 

„Най-важната информация липсва, ако изобщо някой я знае – за какво и кога ще бъдат харчени тези пари. Ще ви дам два варианта – позитивен и негативен: Позитивният вариант е парите изобщо да не се пипат. Те да стоят във фискалния резерв на сигурно място, ако ще години наред – бели пари за черни дни, защото както тази година ни изненада втората икономическа криза след Втората световна война заради пандемията, кой е казал, че догодина ще е по-добре?! Криза се задаваше и без пандемия. Повечето държави не са в много цветущо състояние.

Политиците могат да спестят парите за всеки случай. Нека обществото да иска това. Няма нужда днес да бъдат изхарчени.

Негативният сценарии е този, който според мен ще се случи. По целия свят в повечето държави в края на всяка бюджетна година, особено в края на всеки мандат, особено ако има протести и настроение, че може това да е последен мандат на някого, има изключително желание за харчене на пари в много посоки.
А всъщност може да се инвестира в здравната и учебната система например. Има социално слаби деца, които нямат знанията и нямат кой да им покаже. Без обществен натиск парите ще бъдат опукани до края на годината.“, обобщи Василев.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Content is protected !!