Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Новото правителство с първо извънредно изявление

/
/
321 Views
Advertisement:

кадър Нова телевизия

Междуведомствен кризисен щаб ще овладява на кризата в енергетиката, който да предложи решения за сигурността, механизми за контрол и снижение на цените на горивата, както и на цената на електроенергията. Това обяви служебният министър-председател Гълъб Донев по време на пресконференция в Министерския съвет.Той ще се ръководи от вицепремиера по икономическите политики Христо Алексиев.

Advertisement:

Министърът на енергетиката Росен Христов заяви, че ситуацията с газа е сериозна, ако не и критична и проблемите са както с количествата, така и с начина на доставка на горивото. Христов каза също, че азерския газ е поскъпнал в последните дни в пъти спрямо обещаната. Той подчерта също, че има финансова криза в „Булгаргаз“ и не може да плати и сегашните доставки.

„Прословутите договорени 7 танкера всъщност не са договорени, а в момента сме на ниво оферта“, каза енергийният министър Росен Христов.

„За съжаление трябва да кажа, че ситуацията, свързана с доставките на газ, е сериозна, за да не употребя думата „критична“. Противно на очакванията имаме недостиг на договорените количества до края на годината. Имаме подсигурени количества до края на септември, но крайно недостатъчни, за да задоволят потреблението до края на годината“, каза още Росен Христов.

„Няма и слотове за доставката в България. Търсят се да се закупят, но това ще оскъпи природния газ, а през последните дни газът, който постъпва от Азербайджан и за който се казваше, че е значително по-евтин, вече е по-скъп. „Булгаргаз“ е изпаднал в тежко финансово състояние, не може да разплати дори тези количества, търси се начин за оздравяване на дружеството“, добави служебният енергиен министър, предаде Стандарт.

Това, което смята да направи държавата, е да обяви търг за доставка на втечнен газ.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar