Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Ново вдигане на минималната заплата ?

/
/
37 Views

снимка Булфото

Служебното правителство предлага от новата година минималната заплата да се качи на770 лева.

Advertisement:

Това съобщи служебният вицепремиер и социален министър Лазар Лазаров.

Правителството смята да предложи и свой вариант за механизъм за автоматично определяне на минималната заплата, според който тя ще е равна на 50% от средната работна заплата за предходната година. Именно по тази формула тя ще излезе около 770 лв., сочат сметките на социалното министерство.

Лазаров обясни, че е водена дискусия за промяна на размера на минималната работна заплата. „По отношение на принципите, на това на какво трябва да отговаря минималната работна заплата, ние сме водили дискусия. Тя е свързана с директива за адекватни работни заплати. Тази директива не е приета, но ние стартирахме дискусия доста по-рано“, каза той.

„Независимо от всичко ние ще продължим дискусията с нашите социални партньори, ще предложим минималната работна заплата да бъде 50/100 от средната работна заплата спрямо миналата година. Това е в рамките на 770 лева“, каза той, цитиран от blagoevgrad24.bg.

Лазаров обясни, че това е базов вариант на обсъждане на този етап, но за да стане факт, първо трябва да се обсъди със социалните партньори, а след това да залегне в Бюджет 2023.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar