Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Ново правило в Гърция: Глобяват те със 150 евро ако си без маска в колата

/
/
298 Views

Мерките против разпространението на коронавируса в Гърция стават изключително сериозни. Най-новата от тях е, че се задължават всички да са с маски в автомобилите. В противен случай глобата е в размер на 150 евро.

Правилото важи за районите в страната от ниво на риск 3 (оранжево) и риск 4 (червено), сред които са областите Атина и Солун, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Advertisement:

 

 

 

 

При неспазване на правилата на всеки нарушител е налагана глоба от 150 евро. По информация на посолството ни в Атина за районите в Гърция от ниво на риск 3 (оранжево) и риск 4 (червено) мерките включват задължително носене на маска в такситата – от шофьора и пътниците, както и при пътуване в лек автомобил, освен ако шофьорът не е сам или с него пътуват роднини от първа степен. Задължително е и носенето на предпазна маска в професионалните моторни превозни средства, когато освен шофьора има и друг персонал или пътници.

При управление на мотоциклет както водачът, така и пътникът следва да са с предпазни шлемове (каски), заради което не се изисква поставяне на маска под каската. За районите от ниво на риск 4 (червено) максималният допустим брой на пътуващите в лек автомобил е трима души. В районите от ниво на риск 3 (оранжево) максималният допустим брой на пътуващите в лек автомобил е четирима души.

Припомняме, че в Гърция е въведена четиристепенна карта за оценка на здравния риск от разпространението на коронавирус (https://covid19.gov.gr/covid-map). Към момента областите, които попадат в «оранжевата» зона, са Серес, Солун, Атина, Йоанина, Трикала, Лариса и Ливадия, а в «червената» зона е област Кастория, както и Козани.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar