Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Ново рязко поскъпване на природния газ – с 20.5% от септември

/
/
391 Views
Advertisement:

Христо Казанджиев: Очаква ни взривообразно поскъпване на газта през октомври - България - dnews.bg

Advertisement:

Тарифите на газа и CO2 емисиите ще влязат и в цената на парното, което вероятно ще поскъпне драстично от 1 януари

 

Новините за свръхвисоките цени на електроенергията се редуват с тези за рекордните стойности на природния газ, които пък предизвикват още по-високи цени на тока. От 1 септември цената на газа вече е 69.4 лв./мВтч без такси за пренос, достъп, акциз и ДДС. За сравнение тарифата му през август бе 57.60 лв./мВтч, или това е увеличение от 20.5%. А за същия месец преди година тя е била 22.46 лв./мВтч. Или има поскъпване от над три пъти

Новите цени бяха определени днес от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и влизат в сила веднага. Те обаче сигурно ще бъдат последвани от още по-високи стойности през октомври, тъй като е малко вероятно световните борси да отбележат поевтиняване на природния газ. Пазарната компонента бе включена в ценовата формула през март м.г., когато бяха предоговорени и условията по договора с “Газпром”.

 

Според изпълнителния директор на “Булгаргаз” Николай Павлов сред основните причини за поскъпването на природния газ са по-голямото търсене и недостигът на суровината на международните пазари. Според експертите – за България специално, има и друг проблем и това е липсата на реална диверсификация на източниците, чрез която да се постигнат по-конкурентни тарифи.

И все пак – тарифите за България остават на значително по-ниско ниво в сравнение с постигнатите на международните борси. Например – от юли насам цените на нидерландския хъб TTF (в сегмента “Ден напред”) са между 40-47 евро/мВтч.

Все по-вероятно изглежда поскъпването на газа да предизвика извънредна промяна на цените на парното, топлата вода и електричеството, произвеждано от тези централи.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Content is protected !!