Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Нов кошмар. Лихвите тръгнаха нагоре

/
/
54 Views

Нов кошмар. Лихвите тръгнаха нагоре

Нов кошмар идва за българите. Лихвите тръгнаха нагоре. Първите промени в лихвите за новоотпуснати кредити вече са факт. Това не е неочаквано на фона на по-високите лихви на ЕЦБ и вдигането на ОЛП на БНБ за първи път от 2016 година, въпреки че последното няма пряко отношение към лихвите нито по кредити, нито по депозити у нас. Вдигането на лихвите е опит на Европа да се справи с инфлацията.

Банките у нас прилагат две опции при лихвообразуването на бъдещи ипотечни заеми – променят методиката за изчислението на лихвите по кредити или директно увеличават лихвения процент. За щастие – с малки стъпки.

Advertisement:

„Лихвените повишения обхванаха както кредити, така и депозити, макар тези промени да не бяха толкова мащабни. При ипотечните кредити само една банка предприе промени, при депозитите – две банки, а при потребителските кредити една банка удължи срока на своя промоция. Засега ноември се очертава с по-малко промени, но обстановката, в която се намираме, предполага и бъдещи такива“, коментират от финансовия портал „Моите пари”.

 

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar