Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

НСИ: Богат си, ако имаш 1340 лева на месец

/
/
390 Views

Най-бедните 10% от населението живеят средно с 1922 лв. цяла година

Сред най-богатите 10% от българите попадат тези, които разполагат с 1340 лв. на месец само за себе си. За родители с две деца, месечният им доход трябва да е малко над 5300 лв., за да влязат в групата на най-заможните, показват данни на Националния статистически институт, пише вестник „Труд„.

Advertisement:

 

 

Средният годишен доход на домакинствата, в които живеят най-заможните 10% от българите, е 29 602 лв. Всеки член на домакинствата на богатите разполага с 16 085 лв. на година, или само с 1340 лв. на месец, показват данните на НСИ. Сумата е близка до средната заплата за страната. Оказва се, че човек може да се счита за част от най-заможните 10% от обществото, ако разполага с една средна заплата само за себе си. Но рядко човек харчи заплатата само за себе си.

Причината за това е, че всички получени в семейството заплати, пенсии и други доходи се разделят между членовете на домакинството. Така дори един човек да има висока заплата, ако в домакинството има безработен, деца или пенсионер, средният доход на човек от домакинството пада значително.

 

Цялата статия ТУК

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar