Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

От днес децата от детските градини и училищата влизат в час

/
/
237 Views

Най-малките започват с редовни учебни часове в училище от днес. Стартират и детските градини. Много от родителите са притеснени да пуснат децата си на този етап и искат обучението онлайн да продължи.

Училище „Христо Ботев” в Мездра изглежда тъжно, когато е празно, казва пред Нова телевизия охранителят Валентин Йотов.

Advertisement:

„Неприятно ми е. Свикнали сме с децата, да тичат, да са тук”, допълва той.

За да осигури подходящи условия на малките ученици, хигиенистката Йорданка Кръстева работи дори в почивните дни. Парното е пускано по час-два, за да не изстине сградата, и е проветрявано всеки ден.

„От гледна точка на разходи сме спестили около 15-20 хиляди лв.”, каза директорът Иван Иванчев. Парите ще бъдат инвестирани в ремонти и в закупуването на още камери за онлайн обучение, които са необходими за децата от града, но и за тези от близките села, които учат тук. Особено, когато отсъстват по една или друга причина от класната стая. Пък и за да бъдат готови, ако се наложи пак заради пандемията децата да останат вкъщи.

 

 

„Който си е вкъщи, когато е болен, вижда учителя, вижда това, което се преподава. Така, че винаги има в какво да се инвестира”, казва директорът.

В детската градина ДГ „Европейчета” също се готвят за завръщането на децата. „Парното не е спирано, просто го намалихме максимално. Идеята беше по този начин помещенията да бъдат затоплени и на децата да им е комфортно и приятно”, каза директорът на градината Пламена Цветанова.
Притеснението у част от родителите и учителите от вируса обаче е факт. „Имаме информация след направено проучване между родителите, че в детската градина ще се върнат 70% от децата. 30% все още се притесняват”, каза директорът.

Наредба 5 е категорична – децата могат да отсъстват до 20 дни с бележка от родител или с документ от личния лекар, който да удостовери заболяване. Така, на практика тези 30% родители, които се страхуват да пускат децата си, или ще погазят закона и ще бъдат санкционирани, или трябва да търсят медицински бележки.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar