Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

От 1 октомври вдигат всички пенсии

/
/
12494 Views
Advertisement:

Advertisement:

Ако депутатите актуализират държавния бюджет, всички пенсионери ще получат от 1 октомври увеличение от 12,5% . Това съобщи социалният министър Гълъб Донев.

Това предложение  ще гарантира адекватността и на новоотпуснатите пенсии и тяхното нарастване, обясни още Донев, предаде lupa.bg.

Пакетът от мерки предвижда трайно да се осигури по-висок доход от пенсии както за настоящите, така и за бъдещите пенсионери. С предложението се гарантира, че всички 2,08 млн. пенсионери.

С оглед на това всички пенсионери да получат реално увеличение се предвижда и вдигането на най-ниските и най-високите пенсии, каза още Донев. Така минималната пенсия от 1 октомври ще бъде 340 лв. Това ще доведе и до увеличение на пенсиите, които зависят от минималната – социални и инвалидни.

С 60 лв. пък се увеличава таванът и от 1440 ще стане 1500 лв. на месец. Това е постигнато без увеличение на максималния осигурителен доход и съответно до вдигане на осигуровките на получаващите над 3000 лв. заплата.

Социалната пенсия също ще се повиши, като предложението е тя да стане 170 лв., като тук увеличението е средно с 14,3%, обясни Донев пред депутатите.

Предвидено е бонусът от 50 лв. да остане до септември, за ад има плавен преход и хората да не бъдат ощетени.

Ако предложението бъде прието то ще струва още 1,8 млрд. лв. през 2022 г.

До края на годината пък са предвидени 400 млн. лв. за бизнеса.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Content is protected !!