Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

От 1 януари 2024 г. ще плащаме с евро в магазините

/
/
290 Views

Снимка pixabay

Това е датата, посочена в проект за промени в постановление на Министерски съвет, което урежда дейността на Координационен съвет за подготовка на България за членство в еврозоната, информира „Труд„.

Advertisement:

До 30 юни 2021 г. Координационният съвет трябва да разработи проект на Национален план за въвеждане на еврото в България. Съпредседатели на Съвета ще бъдат министъра на финансите и управителя на БНБ, предвиждат още промените. Разписани са и отговорностите на различните институции в страната по въвеждането на еврото. Например БНБ ще отговаря за софтуера на банкоматите, така че да бъде гаратнирано, че те ще работят в банкноти евро. БНБ отговаря и за дизайна на българските евро монети.

 

 

 

Работна група „Защита на потребителите“ към Съвета ще наблюдава преизчисляването на цените от лева в евро с оглед преодоляване порочната практика на търговците да закръгляват цените нагоре. Ще бъде инициирана и кампания за „честно въвеждане на еврото“.

Работна група „Комуникации“ към Съвета ще изготвя информационни материали за различни целеви групи (ученици, пенсионери, домакинства, хора със специални нужди, етническималцинства). Тя ще поддържа и специален информационен сайт за еврото.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar