Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Официално: Ето какви странични ефекти има ваксината срещу K-Bид 19

/
/
611 Views
Advertisement:

Медицински служители развиха алергични реакции след поставяне на ваксината  на Pfizer - Труд

Федералното управление за контрол на храните и лекарствата в Съединените щати потвърди в доклад, че ваксината на „Пфайзер“ и „Байонтех“ е безопасна и отговаря на стандарта за спешно разрешение за използване.

 

 

 

Освен това нейната ефективност е 95 процента, информира БНТ.

Advertisement:

 

 

Институцията ще реши до дни или седмици дали да разреши ваксината. Регулаторът съобщи, че препаратът е ефективен най-вече седем дни след последната доза.

 

 

При близо 43 300 доброволци страничните ефекти са следните :

 

-реакция на мястото на инжектиране /84.1%/

 

– умора /62.9%/

 

– главоболие /55.1%/

 

– скованост /38.3%/

 

– изтръпване /31.9/

 

– болки в ставите /23.6%/

 

– треска /14.2%/

 

 

Шест души са починали при тестовете на ваксината, разработена съвместно от американската компания “Pfizer“ и германската “BioNTech“.

 

 

Това се посочва в документ, публикуван на уебсайта на Американската администрация по храните и лекарствата (FDA), цитиран от ТАСС и БГНЕС.

 

 

Има шест смъртни случая през отчетния период (2 смъртни случая във ваксинираната група, 4 в плацебо групата), се казва в документа. Отбелязва се, че в групата, получила ваксината, един участник с атеросклероза и затлъстяване е починал три дни след първата доза от лекарството, а друг участник е претърпял сърдечен удар 60 дни след прилагането на втората доза и три дни по-късно е регистрирана смъртта му.

 

 

 

В групата с плацебо двама души са починали от инсулт и инфаркт, като причината за смъртта на още двама участници не е установена. Половината от починалите във всички групи са над 55 години.

 

 

 

Администрацията по храните и лекарствата (FDA) е насрочила среща за 10 декември, за да одобри ваксината, разработена от “Pfizer“/“BioNTech“. Фирмите подадоха заявление за одобрение на 20 ноември.

 

 

 

По-рано беше съобщено, че американските власти очакват да започнат да ваксинират жителите на страната срещу коронавирус на 11 или 12 декември. И все пак ваксината не поражда „никакви конкретни опасения за безопасността“, заяви американският регулатор, цитиран от АФП.

 

 

 

Данните от 38 000 американски участници в изследването разкриват „благоприятен профил на безопасност, без да са установени конкретни опасения за безопасността, които да попречат на издаването от EUA на разрешение за спешна употреба“, се казва в документа на FDA.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar