Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Пеевски се изправя срещу САЩ: Подаде иск срещу държавния секретар Антъни Блинкен

/
/
9 Views

Булфото

Делян Пеевски може да се превърне в новото „знаме“ на нашенците, които недолюбват САЩ.

Advertisement:

Той е един от най-засегнатите от санкциите на САЩ в България.

Соченият за един от най-успелите, влиятелните и заможни млади българи Делян Пеевски подаде иск в САЩ срещу държавния секретар Антъни Блинкен заради санкционирането му по „Магнитски“ за корупция.

Американските адвокати на Делян Пеевски са подали на 6 август иск за неоснователно според тях санкциониране на клиента им за корупция и настояване да получат информация какви данни са събирани срещу него и как. Той е от името на доскорошния депутат от ДПС и шест негови фирми, посочени миналата година в решението на Държавния департамент и на Министерството на финансите на САЩ. С иска не се оспорват по същество деяния на санкционирания и фирмите му, а характера на административни действия на двете министерства, предаде Дневник.

В документа се казва, че повече от година след санкциите Пеевски не е уведомен на какво основание по-точно са му наложени. Единствените документи са прессъобщенията на двете американски министерства, но фактите и твърденията в тях са оскъдни и „неадекватни“, се твърди в иска. Щом не споделят нищо повече с Пеевски, значи нямат нищо реално срещу него, фирмите му и двете му деца (които също са санкционирани като близки), е заключението на защитниците му.

С помощта на специализираната прокуратура, българската

Като аргумент от адвокатите е използвано и решението на българската прокуратура. Само дни преди закриването й в края на юли Специализираната прокуратура прекрати проверките на Пеевски и другия санкциониран по „Магнитски“ Илко Желязков (бивш зам.-председател за Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства).

Искът, подаден пред съд в столичния окръг Колумбия от кантората Morgan, Lewis & Bockius, е срещу министъра на финансите Джанет Йелън, държавния секретар Антъни Блинкен, ръководените от тях две министерства и още няколко агенции. В документите, внесени в съда, Пеевски заявява, че от юли 2021 г. търси и не получава подходящо обяснение за основанията на действията срещу него нито каквито и да е доказателства в подкрепа на твърденията на САЩ.

Законът „Магнитски“, който бе използван в случая, не задължава властите да дават подробни обяснения на санкционирания, но такива може да бъдат изискани от съда, ако прецени, че задържането на информация пречи на засегнатия да се защити. Разглеждането на иска на Делян Пеевски и неговите фирми още не е насрочено, т.е. предстои решение дори за допустимостта му.

Ето какво пише още в депозирния на 6 август иск: „В резултат на действията на OFAC ищците фактически са отрязани от по-голямата част от глобалната финансова система. Юрисдикцията на OFAC достига до чуждестранни финансови институции, които разчитат на финансовата система на САЩ, и ги заплашва със загуба на търговски значим достъп, ако нарушат санкциите на САЩ. Дори когато съществуват общи и специфични лицензи, заплахите за действие на OFAC карат тези институции да отказват да предприемат каквито и да било дейности с ищците от страх да не бъдат подложени на контрол от страна на OFAC.“

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar