Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Пенсиите скачат още след Нова година

/
/
2104 Views
Advertisement:

Advertisement:

Пенсиите в България наистина ще се вдигнат за пръв път от много години.

Реалното увеличение на пенсиите от 2022 г. няма да е с 12,5%, а с 18%. Причината е прилагането на т. нар. швейцарско правило, при което имаме ежегодна актуализация, която е около 5,5-5,6%.

Това коментира за БНР Щерьо Ножаров, икономист, преподавател и икономически съветник от Българската стопанска камара (БСК).

В четвъртък парламентът прие актуализацията на бюджета на ДОО, с която в оставащите три месеца до края на годината пенсионерите ще получават по 120 лв. месечно бонус, а от 25 декември 2021 г. влиза в сила актуализацията на възнагражденията. С нея минималната пенсия става 370 лв., а максималната 1 500 лв.

“Проблемът е, че на практика близо около 60% от пенсионерите ще получат еднакви пенсии. Като значително ще се скъси разликата между минималната и средната пенсия. Минималната рязко ще се доближи до средната. Предвид, което всеки един българин, който получава среден доход, ако се осигурява на него в бъдеще ще получи близка до минималната пенсия. Какъв е интересът му да се осигурява на реалния си доход”, коментира Ножаров.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Content is protected !!