Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Повишаването на имунитета е от голямо значение преди сезона на грипа

/
/
249 Views
Advertisement:

Всяка година в края на месец октомври и началото на ноември заболеваемостта от сезонни вируси и настинки се повишава. Промяната на времето и падането на температурите спомага за отслабване на защитните сили на организма. Навременното взимане на мерки за повишаване на имунитета ще ни помогне да се преборим по-лесно с атаките на вирусите.

Пиперът например може да помогне за повишаване на имунитета, и сам по себе си да служи като противопростудно и противовирусно средство.

Advertisement:

Веществото пиперин, което се съдържа в черния пипер, е в състояние да блокира действието на части от коронавируса на SARS-CoV-2, които са отговорни за размножаването и проникването в човешкото тяло. До това заключение стигнаха учени от Индийския технологичен институт, съобщава БГНЕС.

 

 

 

Изследователите изучават взаимодействието на 30 подправки с вируса и използвайки компютърно моделиране, установяват, че всички те се свързват в една или друга степен с протеин S (помага на вируса да се прикрепи към рецептора на клетката гостоприемник) и основната протеаза (отговорна за размножаването на вируса), но силно това прави пиперина – веществото, отговорно за острия вкус и аромата на черен пипер.

Руски учени предполагат, че описаният механизъм може да работи не само в компютърен модел, но и в реалния живот. Това ще изисква истински експерименти.

„В много отношения свойствата на пипера не са свързани с прякото взаимодействие на съдържащите се в него съединения с вирусни частици и бактерии, а със стимулирането на защитните свойства на организма“, обясни Мария Ведунова, директор на Института по биология и биомедицина в Университета „Лобачевски“.

Учените припомниха, че при проблеми със стомашно-чревния тракт, хипертония и алергии подправките са вредни, затова е по-добре хората с такива проблеми да използват хранителни добавки с черен пипер.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar