Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Подрастващите тийнейджъри – как да не прекалявате с контрола

/
/
531 Views
Advertisement:

Загрижеността за детето не е причина за установяване на строг диктаторски режим. Как да общуваме с тийнейджър и да живеем в разбирателство, разберете сега:

Преходната възраст е проблемен период в живота на всяко дете. Това е моментът, когато се формира личността, появяват се конфликтите, взаимно неразбиране.

Разширявайки обхвата на личната свобода, тийнейджърът прави стъпка към израстването. Научава се да се ориентира в околното жизнено пространство, да взема решения, да изгражда отношения. Той е изключително загрижен за собствения си статус в младежката среда, външния вид, имиджа. Първата любов идва именно в този период.

Как да намерите средно място, където рамката на разрешеното е определена от една страна, а строгият контрол от друга работи?

Юношеството рядко преминава, без затруднения. Това е свързано не само с личността на самото дете, неговата психика. Важна роля играят отношенията в семейството, домашната атмосфера. Не можеш да съдиш тийнейджър, който бяга от скандали, опитвайки се да намери убежище там, където (както той вярва) го разбират и подкрепят. Дали този период ще протече в конфликт или не, до голяма степен зависи от възрастните.

Родителите трябва да бъдат подготвени за факта, че ще настъпи временно отчуждение. Вие и вашето дете ще се отдалечите един от друг. Всъщност за тийнейджърът на този етап комуникацията с връстниците е по-важна. Качествено новият тип комуникация е виртуалната комуникация. Тийнейджърите прекарват часове в Интернет: в социалните мрежи, в различни сайтове. Има смисъл родителите да проявяват ненатрапчив, здравословен интерес към запознанства и кореспонденция на детето си.

Голяма част от този проблем решава въпроса за родителската власт.

Проблемът е, какво значение влагат възрастните в това понятие. Диктаторските навици на възрастните няма да доведат до нищо добро. И само засилват антагонизма. На тази възраст децата имат повече от всякога развито чувство за противоречие, така трябва да общуват умело с тийнейджъра. Всяко действие, както знаете, предизвиква реакция. И ако „отидете твърде далеч“, детето просто ще се затвори. Няма нужда да го унижавате с недоверие, да го дебнете, пребърквате или душите на прага на апартамент. Трябва да сте търпеливи и да се научите да бъдете деликатни. Понякога няма да е лесно!

Да предположим, че на тийнейджърът е позволено да ходи до десет вечерта. В десет и половина часа мобилният му телефон не реагира. За минута, въображението на мама създава трилър, по-добър от всеки режисьор. Главната роля се изпълнява от детето й. Дали са катастрофирали. Дали го удари кола? Ограбен ли е или е загубили телефона? Реалността е, че той е в безопасност и здрав. Той просто е изпратил момичето, а батерията на мобилния е била на финал. Е, разбира се мама трудно се спира. Тя крещи и плаче, заплашва с наказание. Позната ситуация?

Как да накарате тийнейджър да почувства грижата ви и в същото време да разбере обективно, безобидната зависимост от родителите си?

Необходимо е да му се обясни, че докато не стане напълно независим, родителите са отговорни за неговото благополучие. Затова те контролират социалния кръг на детето, успеха му в училище и това как прекарва свободното си време.

Ефективна и компетентна форма на контрол е комуникацията с училището. Използвайки Интернет, може да наблюдавате академичните постижения, да получавате имейл адреси на учителите, да се свързвате с тях, да сте в крак с училищните събития. Контактът с други родители също е необходим, за да бъдете в крак с комуникацията на сина (дъщерята).

Важна роля в този период играе максималната заетост на тийнейджъра. Заниманието със спорт, изучаването на чужди езици, ученето сериозно опростява проблема с родителския контрол. Нещо повече, това ви позволява да общувате с тийнейджъра по теми, които го интересуват. Освен това намалява риска от нежелани контакти и елиминира заплахата от нефункционални приятели.

Вашето дете порасна ли? Опитайте се, да контролирате живота му и упражнете максимален такт и издръжливост. Не забравяйте, че наказанието невинаги е популярна мярка. Задълбочете се в проблемите му. Струва си, да обърнете внимание веднъж или два пъти, когато тийнейджърът иска да сподели нещо и няма да дойде при вас за съвет. Когато се затвори. Не търсете извинение в собствената си работа. Прекарвайте повече време, общувайки с детето си. Колкото и да е трудно през този период, тийнейджърът трябва да чувства, че винаги го чакате у дома.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Content is protected !!