Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Политолог с тежка прогноза за изборите през есента

/
/
38 Views

Политолог с тежка прогноза за изборите през есента

Президентът Румен Радев ще продължи да играе важна роля и в следващото правителство. По всичко личи, че държавният глава няма никакво намерение нито да толерира, нито да се съюзява с политическите партии. Това коментира пред сайта dividend.bg политологът доц. Антоний Гълъбов. Според него действията на президента са преценени внимателно и той ще подлага на системни критики политическите формации, които ще се явят на предсрочните парламентарни избори.

„Ролята на президента в тази ситуация беше много ясно заявена още в самото начало на правителството. Беше ясно, че той ще направи всичко възможно да намали щетите, които му носи управлението, което някак възникна под неговата егида“.

Advertisement:

Кой свали кабинета на Кирил Петков?

Въпреки това доц. Гълъбов смята, че макар и не пряко, а косвено, от „Продължаваме промяната“ са отговорни за падането на правителството. Не заради друго, а защото не са преценили правилно с кого се съюзяват, избирайки „Има такъв народ“ за коалиционен партньор:

„Строго погледнато „Продължаваме промяната“ са отговорни за падането на правителството, тъй като самата конструкция на управляващото мнозинство беше от двустранни споразумения. „Има такъв народ“ денонсираха споразумението с „Продължаваме промяната“. Те нямаха споразумение нито с „Демократична България“, нито с БСП. Това е резултатът от неспособността на „Продължаваме промяната“ да оцени какъв партньор са „Има такъв народ“ и да предвиди риска от тяхното оттегляне“.

За енергетиката и „Газпром“

По повод действията на служебното правителство по темата с енергетиката доц. Гълъбов смята, че действително страната ни не трябва да бъде заложник на каквато и да било зависимост:

„Стратегическият интерес на България е да се откъсне от всякакъв вид зависимости, още повече, когато става въпрос за Руската федерация. Но начинът, по който стана това предизвиква опасения от реалния риск, че България ще бъде съдена, че е неизправен партньор по договора си. Ние вече имаме много негативния опит с Русия от предишното ни арбитражно дело заради реакторите и България плати много сериозна сума. Така, че когато говорим за диверсификация, нещата трябва да се правят, но не по този начин“.

Изборите есента може и да не са последните

Прогнозите на доц. Гълъбов са, че българският гласоподавател трябва да е подготвен и за сценарий, при който отново ще имаме предсрочни избори през пролетта:

„Влизаме в една кампания с много остро противопоставяне. Българските граждани все още не мислят за избори. Тези сондажи на общественото мнение, които познаваме са по-скоро фонови нагласи, които вероятно няма да се възпроизведат в изборния резултат. Вървим към тежки избори, защото доверието в политическите партии е на критично ниско ниво. От друга страна самите политически партии се занимават с това да обясняват какво се е е случило, а не какво ще направят. Линиите, по които може да бъде постигнато съгласие в следващото народно представителство са много тънки. Нараства рискът от това да се наложат нови избори през пролетта“.

 

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar