Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Потвърдено: САЩ уведомиха Турция, че влизат в Черно море

/
/
338 Views

Потвърди се, че САЩ всеки момент ще вкарат бойни кораби в Черно море. Досега не бе ясно дали е изпратено уведомление до Турция в предвидения срок.

САЩ са уведомили Турция, че два бойни кораба ще преминат през Босфора, за да останат в Черно море до 4 май, съобщи Анкара. Това съвпада с увеличаването на напрежението около Украйна от струпване на десетки хиляди руски военни в граничните райони и прехвърлянето на военни кораби от Каспийско в Черно море, пише Дневник.

 

 

 

Според турското съобщение уведомлението е било изпратено преди 15 дни. Това означава, че корабите всеки момент ще преминат през Дарданелите и Босфора или вече са в Черно море.

Advertisement:

CNN съобщи, позовавайки се на източник от министерството на отбраната, за изпращане на американски кораби в четвъртък, но не беше ясно дали Турция е уведомна, както изисква Конвенцията от Монтрьо. Пентагонът не е потвърждавал официално подобен ход. Източникът на CNN коментира, че така Вашингтон иска да изпрати на Русия „особен сигал“ за това, че САЩ следят какво се случва в района.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков няколко пъти каза, че къде придвижва свойски по своята територия е право на Русия и никой не бива да се притеснява от това. Но после тонът рязко се изостри, като Дмитрий Козак – бивш десантчик от ГРУ, отговарящият за конфликта в Украйна зам.-председател на администрацията на Владимир Путин, заяви, че Русия може да се намеси в защита на гражданското население в Донбас.

Днес и Песков заговори, че ескалацията на конфликта в Донбас била без прецедент, увеличила се опасността от гражданска война, Русия вижда в това заплаха за себе си и предприема мерки като съсед на нестабилен район.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar