Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Появиха се смъртоносни тропически кърлежи! 5 пъти по-големи са от нормалните

/
/
474 Views

Много хора смятат, че кърлежите са активни само през лятото, но в действителност има много от тях в момента. Някои от тях обаче представляват сериозна опасност, тъй като могат да провокират инфекция с енцефалит, пренесен от кърлежи (FSME), което може да причини менингит. Сега обаче има нова, още по-голяма опасност! В Германия се разпространява нов вид кърлежи, ухапването от които може да доведе до смърт.

 

 

 

Тропическите кърлежи от рода Hyalomma (Hyalomma-Zecke) могат да бъдат пет пъти по-големи от тези кърлежи, които са често срещани и у нас (на снимката виждате тропически кърлеж отдясно). В Германия са ги донесли птици от Южна Европа. Като се има предвид, че миналото лято беше горещо, насекомите успяха да оцелеят и да произведат потомство в Германия. Тропическите кърлежи са опасни с това, че предават нетипични за тази част на Европа заболявания. Ухапването им дори може да е фатално.

Advertisement:

Тропическите кърлежи носят хеморагичната треска в Конго, вирусно заболяване, което често завършва със смърт.

В Германия твърдят, че засега няма причина за паника: у откритите тропически кърлежи все още не са намерили причинител на треската. Въпреки това е важно да бъдете внимателни и да използвате предпазни средства срещу кърлежи, съветват специалистите.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar