Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

По-скъпа Гражданска застраховка за колите на дизел

/
/
471 Views

Застрахователи започнаха да начисляват по-висока Гражданска отговорност за автомобили с дизелов двигател. Една и съща кола с пловдивска регистрация на възраст до 7 години и мощност до 150 конски сили ще трябва да плати 250 лева за задължителната полица, ако е на бензин, и 258 лева, ако е на дизел. Това става ясно от най-новата тарифа на ЗД „Булстрад”, която е в сила от месец май.

Стъпката от 8-10 лева за дизела се запазва при всяка мощност на колите. Досега цената на Гражданската зависеше главно от мощността на двигателя, възрастта на возилото, стажа на шофьора и буквите на регистрационната табела. Тъй като все още не функционира пълноценна връзка между базата данни на КАТ и застрахователните компании, бройката на нарушенията на Закона за движение по пътищата можеше да се хване единствено ако шофьорът иска да поднови полицата в същата компания.

Advertisement:

Факторът „гориво” при ценообразуването на Гражданската наистина е нов за пазара и засега се прилага само от едно дружество, обясниха за “Марица” от онлайн платформата за застраховки 24ins.bg. За сметка на това обаче МПС-та с електрическо или хибридно задвижване отдавна се ползват с отстъпки при сключване на задължителната автополица. Обикновено отбивът е 10% от редовната цена. В допълнение, повечето компании тарифират електромобилите по минималния обем на двигателите, тоест по най-тънката тарифа. Това е втори бонус за собствениците на коли на ток, след като те са освободени и от данък МПС.

От началото на извънредното положение у нас на пазара за задължителни автозастраховки се наблюдава тенденция към поевтиняване. Според анализа на 24ins.bg първите три месеца на годината цената на Гражданската е намаляла средно с около 1 процент, а през второто тримесечие – с 2.58%. През юни месец най-ниската оферирана цена за автомобил, собственост на физическо лице е била 195 лева, а най-високата – 1021 лева. При фирмените МПС таванът е бил 562 лева.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar