Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Правилно ли е да отказвате всичко на себе си в името на семейството

/
/
504 Views

Какво сме готови в името на нашите близки? Правилно ли е да отричаме всичко и да се жертваме себе си и своите интереси в името на семейството? Ако все още не сте намерили отговори на тези въпроси, предлагаме ви заедно да ги потърсим:

Колкото и да е странно, тези, които нямат семейство, говорят най-много за семейните отношения. Хората със семеен опит обаче ще се съгласят, че стремежите на съпрузите трябва да са насочени към създаване на общо благополучие.

Реалността винаги е далеч от идеалната

Advertisement:

Често семейна лодка се разпада от елементарен егоизъм. Въпросът не е в липса на пари, домашно разстройство, конфликт на характери. Просто един от съпрузите живее перфектно, поради психологическите, емоционалните и физическите разходи на другия. Такъв неравномерен баланс на силите не води до нищо добро. Съвременната медицина вярва, че дори някои заболявания възникват именно от факта, че невидимата младост, вътре в нас е извлечена от психологически стрес, вътрешно недоволство. Готови ли сте да издържите на такъв натиск?

В нормално семейство и двамата съпрузи еднакво се стремят да правят жертви и да се докажат. И го правят с радост. Да пожертваш нещо в името на ближния, да изчакаш отношението ти да бъде оценено. Едното е правилно, другото грешно. Второто, поражда само недоволство между двамата.

Неприемливо е да се изчислява кой, кого и какво трябва (направих това за теб, а сега трябва да го направиш и ти). Семейството не е пазар, където всичко се основава на размяна. Въпросът е, дали хората не могат да поставят собствените си интереси на преден план и да вземат решения, ръководени от общото благо. Обаче да пожертвате себе си и напълно да се раздадете на някого в името на поддържането на просперитет, също е грешна позиция.

Защо толкова много бракове, изградени, върху неясната основа на изчислението, се сриват?

Човекът няма власт над обстоятелствата. Ами ако нещо се обърка във вашия план? Съпруг-бизнесмен фалира, съпругата му, красива манекенка, след няколко години си отива. Всичко може да се случи! И какво, бракът свършва? Може би да. Защото някой просто не иска да живее с другия, а търси само да получи предимствата, свързани с него.

Не трябва да забравяме, че близките хора почти всяка минута се нуждаят от грижи, съчувствие, подкрепа. И в една или друга степен ние сме отговорни за близките си. Тук здравата саможертва се ражда без негодувание и укор. Защо преди сто години и имало много по-малко разводи? Въпреки, че не всички бракове са сключвани и тогава само, заради любовта. Още от ранна възраст се насаждала представата, че семейството е в основата на целия живот. И всеки трябва да изпълни това, което му е предписано. Концепциите за вярност, саможертва не са били празни думи.

Правилно ли е да отказвате всичко на себе си в името на семейството

Омъжена двойка може да се сравни с двама алпинисти, които на куп завладяват непревземаем връх. За постигането му е необходима пълната готовност на единия да направи всичко възможно за другия. Само в този случай е реалистично да се изгради семейно огнище, което ще се превърне в зона за комфорт и за двамата. В този случай е важно, правилно да разпределите силите, за да не се налага да жертвате себе си, а другият човек да бъде отговорен за това.

Видимото или истинското благополучие на семейството се дължи на силата на един човек.

Много жени дърпат домашния живот на крехките си рамене.

Трудно е да се планира семеен бюджет, така че всички артикули да се изплащат. В резултат на това домакинята започва да пресъздава разходи за сметка според собствените си интереси. Това „вълнуващо“ чувство започва да поглъща повече. Бельо, козметика, дрехи, продукти за грижа, парфюми представляват доста обширно поле, в което спестяванията могат да се разгърнат. В резултат на това се случва така, че след като се сдобие с крем или чорапогащник, жената да се чувства виновна (с тези пари бихте могли да си купите нов чайник или продукти). Това отношение се превръща в навик. И това води не само до постепенната загуба на женствеността. Роднините започват да приемат такова отношение към себе си като даденост. Спасяването по този начин е често срещаният пример за не съвсем правилно отношение. Не жертвайте себе си и живота си в името на семейството.

Всеки е свободен сам да реши, каква тежест е в състояние да понесе и какво е готов да направи в името на семейството си. Подходът по този въпрос е субективен. И до каква степен не бихте се отказали, никой няма право да ви осъжда. Но не очаквайте благодарност за делата си.

Научете се, да се радвате, че вашите близки се чувстват добре и се радвайте, че това е вашият принос. Не забравяйте, все пак себе си. Всички имаме право на лично пространство и самореализация.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar