Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Правителството зарадва пенсионерите с еднократна помощ над 100 лева

/
/
538 Views

По 120 лева еднократна помощ ще получат близо 390 хил. пенсионери за храна през април. Това ще са хората, които пенсии или сборът от сумата им заедно с добавките и компенсациите към тях са от 300,01 до 369 лв. Сумата ще се преведе по банков път или в пощата.

Все още се уточнява как ще се получи помощта. Засега един от вариантите е те да се дават по банков път или в пощенските клонове, както се получават и пенсиите. Окончателното решение ще бъде определено със заповед.

“Взехме решение да се изплащат еднократни суми, за да намалим административните разходи. Списъците ще бъдат предоставени от Националния осигурителен институт, а средствата ще бъдат изплатени през Агенцията за социално подпомагане”, обясни преди дни социалната министърка Деница Сачева в интервю за “24 часа”.

Advertisement:

 

 

 

Първоначално държавата предвиждаше помощта от 120 лв. да е под формата на ваучери. Опозиция и синдикати обаче казаха, че хората в селата нямат достъп до големите магазини. Другото опасение бе, че по този начин една от най-уязвимите групи ще бъде изложена на допълнителен риск в пандемията, докато се реди на опашки за ваучерите. “Чухме мнението на всички, които критикуваха тази идея”, обясни Сачева.

Пенсиите на около 14 хил. бивши военни и полицаи, възползвали се от ранното пенсиониране в последните 5 г., пък ще бъдат преизчислени и ще се вдигнат от 1 септември 2021 г.

Изчислението на намалението на първата пенсия е за хората, които ще получават и втора от частните фондове. Заради по-ранното си пенсиониране военни и полицаи с осигуровки в частните фондове вече получават пенсия от държавата, но намалена с 20%.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar