Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Преди 12 години ГЕРБ спряха ремонта на панорамния път Варна-Златни пясъци. Сега обвиниха Радев

/
/
1491 Views
Advertisement:

Advertisement:

Кадър ГЕРБ и Къци Вапцаров

Днес от ГЕРБ изпратиха до медиите позиция, с която обвиняват служебното правителство за липсата на панорамен път между Варна и Златни пясъци.

Дали става въпрос за умишлена манипулация или просто къса памет?

Истината е, че партията на Борисов спря проекта преди много години, а осигурените средства от 10 милиона отидоха незнайно къде.

Преди 12 години с идването си на власт партията на Борисов спря готовия проект с осигурено финансиране за възстановяване на пътя между Варна и Златни пясъци, но сега от ГЕРБ обвиниха служебното правителство за разрухата там.

Правителството на Тройната коалиция бе изготвило проект за възстановяване на пътя още през 2009 г. и дори отпусна 10 милиона за проекта. Дори бе обявена обществена поръчка за изпълнител, но целият проект бе стопиран с идването на ГЕРБ на власт.

Това бе един от първите големи проекти, свързани с Варна, които ГЕРБ спря.

ГЕРБ спряха общо проекти за над 1 милиард за Варна и региона, договорени от предходното правителство – сред тях преместването на пристанище Варна – Изток и изграждането на нов терминал, корабостроителния проект на френската Армарис за строителство на военни корвети и други.

Днес от 12 години по-късно изненадващо от ГЕРБ изпратиха позиция, с която обвиняват служебното правителство на Радев за спрения проект.

Ето какво пише в позицията без редакция:

“Възстановяването на панорамния път Варна – Златни пясъци с укрепване на свлачището „Трифон Зарезан“, като алтернативно трасе с изключително голямо значение за разтоварване на трафика в посока на курорта и за развитие на туризма, няма да се случи. Поне не и скоро, въпреки че има идеен проект и сключено споразумение между Община Варна и АПИ още от април т.г. Това стана ясно от отговора на служебния министър Виолета Комитова на въпроса на народния представител от ПГ на ГЕРБ/СДС – Варна Славена Точева. Комитова е посочила:

„Споразумението между Агенция „Пътна инфраструктура“ и Община Варна за възстановяване на общинския път VAR1082 в района на свлачище „Трифон Зарезан“ е върнато неодобрено от МРРБ в АПИ. Няма конкретни препоръки и насоки“.

Това е второ питане от страна на народните представители от ПГ на ГЕРБ/СДС-Варна от 46-тото НС във връзка със замразените изключително важни проекти за пътната инфраструктура на територията на Варненска област – за ремонта на съоръжения 7,8,9,10 и 11 на Аспаруховия мост, на който започна поетапното обновяване при управлението на ГЕРБ, за АМ „Черно море“ и изграждане на втори мост на Варненско-Белославското езеро, за ремонта на пътя до с. Тополи и гробищния парк, за отбивката от 15 км от АМ „Хемус“ на територията на община Девня до границата с Ветрино, за пътя Тръстиково-Дъбравино на територията на община Аврен, по който на ден минават стотици камиони от заводите в Девня в посока Бургас и Айтос и който прилича на лунен пейзаж.

Въпреки одобрен проект от АПИ и осигурено общинско съфинансиране, проектът е блокиран поради липсата на държавни средства според МРРБ. От отговорите става ясно, че предстои ремонт само на съоръжение 9 на Аспаруховия мост с прогнозен срок за изпълнение до 31.05.2022 г, а проектите на останалите съоръжения са върнати неодобрени. За АМ „Черно море“ също ще почакаме, незнайно докога, защото „подготовката на голям инфраструктурен проект е сложен и дълъг процес, който преминава през редица процедури преди започването на същинските строителни работи“, отговаря служебният министър. Досега е минал първият етап на предпроектното проучване, което е със срок от 1 година от сключването на договора на 26.10.2020г.с ДЗЗД „Екип проект АМ „Черно море“. Предложени са три варианта за магистралното трасе, като изборът на един от тях трябва да е съвместим с Натура зони, така че „топката“ за втория и третия етап е в МОСВ, а срокът за разработката изтича и е по-малко от месец.

Според народните представители от ПГ на ГЕРБ/СДС – Варна вместо ясна информация по жизненоважните теми за региона отговорите на Комитова са общи приказки, което на практика показва резилизация вместо реализация на проекти от служебното правителство на Румен Радев.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Content is protected !!