Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Предлагат шофьорска книжка да се взема и без 8-ми клас

/
/
1060 Views

Да отпадне изискването шофьорска книжка да се взема при завършено поне основно образование, предлага депутатът от ДПС Ремзи Осман.

Изискването кандидат-шофьорите да имат завършен осми клас беше записано в последните промени на Закона за движението по пътищата, които бяха приети преди няколко месеца. Според Ремзи Осман този текст трябва да отпадне, тъй като такова условие няма в нито една страна членка на Евросъюза.

Advertisement:

 

 

 

От друга страна това създавало неравнопоставеност между шофьорите, защото за тези, които искат да изкарат книжка в България, съществувал образователен ценз, а такъв нямало за кандидат-шофьорите в Европа. Шофьорска книжка, издадена в Евросъюза, пък важала и за българските пътища.

Друга неравнопоставеност имало и заради факта, че преди последните промени в закона незавършилите основно образование можело да шофират, докато след приемането им неграмотните нямали такава възможност. Според депутата от ДПС в никакъв случай не можело да се твърди, че най-големите нарушители по пътищата са шофьорите без основно образование, както и че те не можели да вземат теоретически и практически изпит.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar