Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Президентът видя „евтини интриги“ от „Промяната“, покани ги на консултации в понеделник

/
/
58 Views

Президентът видя

„Очаквам българският парламент да произвежда закони, а не евтини интриги“. Така президентът Радев коментира обвиненията на „Продължаваме промяната“ за намеса в работата на Народното събрание в избора на председател на спортната комисия.

Президентът Румен Радев покани „Продължаваме промяната“ на консултации за съставяне на правителство в понеделник. Това съобщи той от Молдова, където е на официално посещение. Днес той бе в в Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“ в Молдова, образователно средище на бесарабските българи в региона.

Това ще е втора консултация преди връчването на първия мандат за съставяне на правителство, който ще получи коалицията ГЕРБ-СДС. С нея той вече разговаря в сряда (26 октомври).

Advertisement:

„Консултациите продължават, но трябва ясно разбиране от страна на партиите, че трябва да има диалог и компромис. Цикълът от избори не е добро решение. Кога ще връча първия мандат, зависи от случващото се на консултациите“, изтъкна президентът, цитиран от БНТ.

Радев вече заяви, че няма да бърза с връчването на първия мандат. Според Конституцията преди да започне процедурата по връчване на мандатите за съставяне на правителство, трябва да се проведат консултации с формациите в Народното събрание. След тях президентът връчва първия мандат, без обаче в основния закон да има срок, в който това трябва да се случи. Сроковете започват да текат след връчването му. Тогава партията на Бойко Борисов ще има седем дни да върне мандата, независимо дали изпълнен или не. Ако той е неуспешен, Радев ще връчи втория мандат в срок от седмица след връщането на първия. Той ще е за „Продължаваме промяната“, която също ще има седмица да го върне. Третият мандат трябва да бъде връчен в 7-дневен срок на избрана от държавния глава формация, която ще има пак толкова време, но за да излъчи кандидат за премиер. След това няма срок за връщането на мандата.

Запазването на район Тараклия като самостоятелна административно-териториална единица е изключително важно за пълноценното упражняване на правата на българската общност в Република Молдова. Това заяви президентът на България Румен Радев, който посети Тараклийския университет и се включи в честванията по случай Деня на бесарабските българи – 29 октомври.

Радев припомни, че България подкрепя силно пътят на Молдова към Европейският съюз. „Колкото по-бързо Молдова стане част от Европейския съюз, ние всички ще бъдем заедно в голямо европейско семейство. Ще имаме още по-големи възможности за сближаване и сътрудничество“, заяви президентът.

Той припомни, че държавният Тараклийски университет е средище за изучаване на български език, литература, история и традиции. Българският президент увери, че двете страни ще работят за намирането на устойчиво решение за развитието на учебното заведение.

„България ви разбира, България е заедно с вас и ви подкрепя в това духовно и просветителско начинание“, каза още българският президент. Той се обърна към присъстващите с апел да бъдат лоялни граждани на Молдова, но и да пазят своите български корени и културно наследство.

На празника в навечерието на Деня на бесарабските българи присъстваше президентът на Молдова Мая Санду, която отправи приветствие към присъстващите. Поздрави за празника отправи и ръководителят на район Тараклия Иван Паслар.

По-рано през деня президентът Румен Радев участва в откриването на пресклуб на БТА в Тараклия. Събитията бяха част от двудневното посещение на българския държавен глава в Молдова.

 

Източници: „Дневник“, БНТ, „Епицентър“

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar