Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Президентът Радев показа пред журналисти отрицателния си тест за Ковид. ГЕРБ искат да го затворят под карантина въпреки това

/
/
495 Views

Президентът Румен Радев кацна в България и отговори на въпросите, свързани с това, че здравния министър по-рано днес съобщи, че при пристигането му ще бъде подложен ан карантина и тестване за Ковид 19.

Президентът Радев си е направил тест, който е негативен и беше показан пред журналисти.

Advertisement:

Това е активно мероприятие. Стриктно спазвам мерките срещу COVID-19, нямам проблем, имам 2 отрицателни теста за COVID-19. Това заяви президентът Румен Радев при пристигането си в България, предаде novinite.bg.

„Искам да благодаря на моите доброжелатели в България, които дълбоко загрижени за моето здраве, за здравето на моите колеги президенти, за моите международни изяви, побързаха да представят своята версия за контакт с Covid-19. Това е пример за активно мероприятие и противно на спекулациите нито аз, нито някой от моята делегация, нито пък журналистите, които придружаваха, са били поставени под карантина в Естония“.

„Само в рамките на по-малко от седмица имам два теста – миналия вторник, направен за посещението ми в Гърция, и вчера, за да са спокойни моите домакини в Естония. И двата теста са отрицателни„, каза Румен Радев.

Делегацията на държавния глава се върна предсрочно от посещение в Естония, след като стана ясно, че Радев е контактувал с COVID-19 позитивен.Заразеният, с когото Радев е общувал, е новият началник на Военновъздушните сили – ген. Димитър Петров. Последното публично събитие на ген. Петров и президента Радев беше в петък на празника на ВВС.

На Летище София Румен Радев показа и отрицателен тест.

Ето какво каза по-рано министърът на здравеопазването:

Президентът е български гражданин  като всички останали с права като всички. Тоест към него ще бъдат приложени нормативните разпоредби такива, каквито са към момента. Това, което знаем е, че на 18-и в петък е бил в контакт с ген. Петров, а на 18-и ген. Петров е бил с позитивен тест за коронавирус. Президентът е бил уведомен за това от началника на отбраната ген. Евтимов за това, че е бил контактен с ген. Петров. Какво се е случва оттук-нататък – той ще кацне в България и от този момент той попада в обхвата на заповедта като контактно лице. Като такова лице той ще бъде поставен под карантина, ще му бъде предложено да му се направи тест за Ковид 19 на летището. Докато не излязат резултатите от теста, той ще е под карантина.

Това съобщи на извънреден брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов.

 

 

 

 

 

 

По отношение на екипажа на всички ще им бъде предложено да им бъде направен тест, да се наблюдават и ако имат оплаквания, да съобщят или на личния си лекар, или на РЗИ. Мерките са еднакви за всички, посочи той.

Както вече писахме, на активно мероприятие срещу президента Радев намирисва провалената му днес среща с президента на Естония. 

Оказа се невярна съобщената в няколко български проправителствени медии новина, че е общувал със заразен с ковид. Невярната информацията обаче явно е стигнала или е била изпратена  нарочно до Естония, където превантивно са отменили срещата.

От пресцентъра на президентството разпространиха официално съобщение, че президентът Румен Радев не е имал контакт с лице с установен към конкретния момент положителен резултат от тест за коронавирус.

По време на посещението на държавния глава в Талин на българската делегация не е налагана карантина. Още на първия ден от пристигането на българската делегация в Талин на президента Румен Радев е направен тест за коронавирус, който е отрицателен, се посочва още в съобщението.

По-рано днес стана ясно, че се отлага официалната визита на президента Радев в Естония. Той е там от вчера за участие в инициативата „Три морета“, а днес програмата на посещението му предвиждаше двустранни срещи – с президента, премиера и председателя на парламента на Естония. Към 11 часа стана ясно, че официалната визита е отменена поради усложнената обстановка от коронавирус и невъзможността да бъдат изпълнени всички елементи от предвидената програма. Затова българският и естонският президенти се договорили в телефонен разговор, проведен тази сутрин.

Малко по-късно президентът на Естония Керсти Калюлайд написа в профила си във Facebook, че президентът на България Румен Радев е бил контактен с болен от COVID-19 човек. Тя посочва още, че Радев не е посетил официалната вечеря планирана вчера след срещата на иницитавата “Три морета”.

„Срещата на върха на инициативата, която се проведе вчера, може да се счита за успешна. За съжаление трябваше да отменим официалното посещение на българския държавен глава, планирано за днес, защото вчера следобед се оказа, че президентът Радев е поддържал контакт с COVID-19 позитивен, преди да пристигне в Естония. След пристигането на информацията в Естония са взети всички необходими мерки и българската делегация се изолира в хотела. Говорих по телефона тази сутрин с президента Радев и се съгласих, че при тези обстоятелства отмяната на посещението е единствената правилна стъпка“, пише Калюлайд.

Публикувахте от Kersti Kaljulaid в Вторник, 20 октомври 2020 г.
От президентската институция заявиха, че на състоялата се вчера среща между двамата в Талин в рамките на инициативата „Три морета“, са били обсъдени темите от дневния ред на двустранните отношения, както и самата инициатива.

Две български проправителствени медии писаха, че Радев е бил контактен преди да замине за Естония с шефа на ВВС ген.-майор Димитър Петров. В неделя държавният глава бе на празника на авиацията заедно с вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, където бе и шефът на ВВС Димитър Петров.

В момента Кракачанов се е  самоизолирал и чака резултатите от тестата си, посочва NOVA. В понеделник Каракачанов си е направил PCR тест, който е дал отрицателен резултат. Днес се очаква да излезе и втори тест.

За казуса се е разбрало още в неделя следобед, че има вероятност шефът на ВВС да е с коронавирус. В момента  той е на домашно лечение, тъй като симптомите му са леки – засегнато обоняние, температура и зачервено гърло.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar