Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Президентът Радев: Ускорете издаването на българско гражданство на българите в Македония

/
/
312 Views
Advertisement:

снимка: Фейсбук/ Румен Радев

Advertisement:

Над сто хиляди граждани на Република Северна Македония имат българско гражданство, придобито на базата на свободно волеизявление и документално удостоверяване на техния български етнически произход. Хиляди други са в процедура на разглеждане на заявленията им за придобиване на българско гражданство. Това заяви президентът Румен Радев в свой коментар във Фейсбук.

Той допълни, че очаква тези обективни факти да намерят израз и в противодействието на официалните власти в РСМ срещу тревожните измерения, които взима езикът на омразата срещу България и българите в РСМ. Ето какво сподели още българският държавен глава:

 

 

 

“Подкрепям отправените призиви в писмото на наши сънародници от РСМ, в което те изразяват загриженост от тяхното продължаващо дискриминиране в Република Северна Македония. Българските институции трябва да улеснят процедурите за придобиване на българско гражданство за заявяващите открито българската си идентичност. Институциите в югозападната ни съседка следва да гарантират правото на сънародниците ни да се самоопределят като българи по произход в съответствие с принципите на международното право.

Призовавам за своевременна реакция от отговорните институции в България и Република Северна Македония. Българите в РСМ трябва да имат равни права с тези на останалите граждани на страната. Този основен принцип на демокрацията е заложен и в духа на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни от 2017 г.”

Advertisement:

1 Comments

  1. Е, остава само да се изпълнява договорът. Иначе… за какво ги правим тия споразумения. Историк съм и знам какво са Балканите. Но все някога наслоенията от миналото трябва да бъдат преодоляни. Така мислят и младите хора в двете държави.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Content is protected !!