Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Приятели на загиналия треньор Иван Ранчев: Смарт гривната на ръката му привлече мълнията

/
/
1710 Views
Advertisement:

Advertisement:

Иван Ранчев е носил смарт гривна, което според негови приятели е възможно да е привлякло мълнията.

Участниците в приятелската среща между отборите на Лесичово и Черногорово още не могат да дойдат на себе си от шока, след като мълния уби треньора на футболен клуб „Хебър“ Пазарджик Иван Ранчев. Трагедията стана по време на мач в с. Лесичево. 41-годишният мъж участвал като футболист в приятелската среща, предаде Стандарт.

Валеше силен дъжд, но гръмотевиците не бяха близо и първата удари Иван, разказа пред bTV Георги Новаков, един от очевидците на инцидента. Леко пострадали са още трима футболисти. Съотборници са направили опит да спасят покосения треньор, но безуспешно. Спешна помощ само е констатирала смъртта му.

Въпреки че било облачно гръмотевичната буря е изненадала футболистите в началото на срещата и не успели да напуснат терена.

„Беше началото между 5-та и 10-та минута, аз имах един проблем, и му казах, че не мога да продължа. Той ми каза: „Излез да починеш“. Тръгнах да излизам аз и… не знам дали имаше и минута… тъкмо тръгнах да излизам, обърнах се, гръмна много силно, аз даже мислех, че някъде при мене гръмна“, спомня си Стоян Иванов, съотборник на загиналия.

„Такива срещи се организират всеки уикенд, имало е и други двубои, които са се играли на дъжд. Никой не е предполагал, че може да се случи нещо подобно“, коментира Йордан Чолов, треньор от школата на ФК „Хебър“ и близък приятел на Иван Ранчев. Според него това, което я привлякло мълнията, е била смарт гривната на ръката на треньора, свързана с телефона му.

Явно защитата на стадиона не е сработила. Мократа настилка определено е спомогнала за инцидента, коментира за бТВ и експертът по мълниезащита инж. Радослав Калчев.

„Или гръмотевичната защита на стадиона не е сработила, или не е направена като хората и трябва да се обследва“, категоричен бе той.

„Инцидентът е възникнал в 18:35 ч и на 16-17 секунда на следващата минута пада мълнията със сила 16 кило ампера. Тя се разделя на три части, като първата поразява човека на стадиона, втората пада на 300 метра по-далеч от мястото, а третата е на около километър от мястото“, обясни Калчев.

По думите му стадионите би трябвало да имат защита.

„Това е природно явление, което възниква на около 20 км над земята. На повърхността има много лидери и кой точно ще си избере мълнията – няма как да предвидим“, категоричен е Калчев.

 

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Content is protected !!