Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Прокуратурата е прекратила разследването срещу бившите шефове на АПИ за катастрофата край Своге

/
/
359 Views
Advertisement:

Advertisement:

Софийската градска прокуратура е прекратила разследването срещу бившите шефове на Агенция „Пътна инфраструктура“ Светослав Глосов и Дончо Атанасов. Двамата бяха обвинени заради качеството на пътя край Своге, където преди 3 г. стана тежката катастрофа с 20 жертви.

В края на ноември м.г. съдът върна на прокуратурата обвинението срещу двамата, тъй като не ставало ясно в какво са обвинени.

Според обвинението през 2018 г. Глосов не е изпълнил служебните си задължения, като не е свикал извънредно заседание на Управителния съвет на АПИ, на което да докладва отказа на дружеството, ремонтирало пътя, да извърши пълна подмяна на асфалтовото покритие. Освен това той не направил необходимото за възлагане на пътния институт да извърши експертиза, обследване и оценка на експлоатационното състояние на този пътен участък, проверка на характеристиките, свързани с пътната безопасност и установяване на несъответствия с тях.

Тези мерки били необходими, за да се предотврати ПТП. Но въпреки полученото в АПИ писмо от полицията с искането за вземане на незабавни мерки за обезопасяване на посочения участък, Глосов проявил бездействие, твърди прокуратурата.

Другият бивш началник Дончо Атанасов, също не изпълнил служебните си задължения. След запознаването с доклада на Института по пътища и мостове незаконосъобразно не свикал извънредно заседание на Управителния съвет на АПИ.

Наред с това, с действията си двамата целели да набавят за фирмата, ремонтирала пътя, облага на стойност 60 901,65 евро. Въпросното дружество следвало за своя сметка да извърши ремонт, включващ премахване и замяната на настилката, пише dir.bg.

По случая има и още едно дело. По него обвиняеми са шофьорът на автобуса Григор Григоров и още петима души.

„Не съм чел прокурорския акт и нямам представа с какви мотиви е прекратено това производство“, заяви адвокатът на Григоров – Христо Ботев, цитиран от Нова телевизия.

„Поведението на прокуратурата е шизофренно – внася дело в съда и след констатирани процесуални нарушения го прекратява по същество“, коментира още той. И допълни: „Нямам обяснение за това. За пореден път прокуратурата не може да разбере кой е виновен за конкретни действия и събития“.

„Радвам се, че е е прекратено, защото в крайна сметка са установили, че действията, които ние сме предприели във връзка с нашите изисквания към изпълнителите, са били точно по закона. С господин Ананасов сме спазили закона и сме поискали строителят да си острани дефектите“, коментира вчера Светослав Глосов за NOVA.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Content is protected !!