Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Прокуратурата иззе 1418 картини и 45 графики от дома на Васил Божков в София

/
/
277 Views

Продължават действията на Специализирана прокуратура по разследването по досъдебно производство, по което обвиняеми са и лицата В.Б. и Е.Д. (Васил Божков и Елена Динева, бел. ред.) в София. Това съобщават от пресцентъра на държавното обвинение.

В хода на извършените претърсвания в жилище и други помещения в сграда на бул. „Васил Левски“№ 79, ползвани от двамата, са иззети 1418 картини и 45 графики. Сред произведенията на изкуството са и такива на известни български творци като Владимир Димитров-Майстора, Дечко Узунов, Генко Генков, Константин Щъркелов, Димитър Казаков-Нерон, Светлин Русев и др.

Advertisement:

Иззетите художествени творби са предадени за съхранение на Националната художествена галерия при спазване на утвърдените правила и осигурена охрана от органите на МВР.

 

 

 

През 2020 г. от сградата на ул.“Васил Левски“ № 79, както и от офис на ул. „Московска“ № 43, бяха иззети и предадени за съхранение в Националния исторически музей и 6 778 бр. предмета, притежаващи белезите на движими културни ценности.

С разрешение на наблюдаващите прокурори по делото, съгласно чл. 198 от НПК, пресцентърът на прокуратурата предоставя снимки на част от иззетите веществени доказателства, представляващи произведения на изкуството – картини и графики.

 

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar