Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Протестиращите срещу хартиената бюлетина блокираха движението пред парламента

/
/
112 Views

Снимка Фейсбук, Ивайло Мирчев

Въпреки дъжда, протестът в столицата набира сила.

Advertisement:

Стотици протестиращи блокираха движението пред Народното събрание. Демонстрацията е организирана от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, след като по-рано с гласовете ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП хартиената бюлетина се върна.

Началото на демонстрацията беше в 18:30 ч.

„Цяла нощ, на всяка цена! „Хартиената коалиция“ реши парламентът да заседава, докато не приеме окончателно промените в Изборния кодекс. Ще ги осветлим и ще покажем непримиримата си воля за честни и свободни избори!“, заявяват от двете формации, пише offnews.bg.

Към 19:25 ч. депутатите гласуваха 15-минутна почивка, за да може народните представители да излязат и да се срещнат с избирателите си.

След като Никола Минчев благодари на дошлите, събралото се множество започна да скандира: „Заедно!“.

„Искаме реформаторските сили да управляват България. За съжаление, реставраторите начело с Борисов и Доган овладяха тази сграда и ние трябва да си я върнем. Сигурен съм, че заедно ще успеем да го направим това и не трябва да се отказваме. Бойко Борисов много иска да си закачи някъде на ревера демократичните сили, но това няма да стане. Ние от ДБ сме гарант за това, че няма да допуснем Борисов повече да управлява страната“, каза Атанас Атанасов, съпредседател на „Демократична България“.

Протестиращите скандират „Мафията – вън!“.

При протестиращите излязоха депутати от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. Кирил Петков благодари, че въпреки дъжда, протестиращите са пред Народното събрание: „Всички депутати на задкулисието се страхуват най-много от Вас. Трябва да покажем, че има имунна система в България, която е задружна и работи. Има малки победи – не можаха да изключат съвсем камерите, камерите ще записват как се броят бюлетините накрая“.

„Опитаха се да вкарат едни „броячки“, които не разбрахме откъде и как се появиха – не можаха да си ги гласуват. Това е още една малка победа“, каза още Петков. Съпредседателят обяви, че се връщат в парламента, за да се борят с т.нар. „хартиена коалиция“.

„Хартиената коалицията реши, че днес е денят, в който ще прoкара хартиената бюлетина. Днес е денят, в която демократичният вот ще бъде подменен. Днес е денят, в който отваряме отново вратата за 15% невалидни бюлетини. Днес е денят, в който изкривяването на демократичния вот кара цялата система да работи корупционно – от изкривени избори, откраднат вот, откраднати данъци, до пари и бюлетини в чували“, каза Кирил Петков на съвместен брифинг на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ в парламента по-рано днес.

Асен Василев даде заявка, че групите на ПП и ДБ ще направят всичко възможно, за да спрат кражбата на вота.

Междувременно продължава заседанието на парламента. За малко повече от час депутатите от ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС – т.нар. „коалиция хартиена бюлетина“,  решиха, че на следващите избори – местните идната есен, ще се гласува само с хартия, но след това направиха вота смесен – с машини, макар и принтери, и с хартиена бюлетина.

Протестиращите решиха да пуснат блокираните коли и веднага след това отново спряха движението. Демонстрантите предават случващото се в зала чрез колони отвън.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar